Головна » 2021 » August » 31 » За участі музейників відбувся фольклорно-літературний фестиваль «На гостину до тьоті Єлі в Запруддя»
15:13
За участі музейників відбувся фольклорно-літературний фестиваль «На гостину до тьоті Єлі в Запруддя»
За участі музейників відбувся фольклорно-літературний фестиваль «На гостину до тьоті Єлі в Запруддя»

Село Запруддя знаходиться на межі Камінь-Каширського й Ковельського районів. На перший погляд, це невеличке поліське поселення нічим не вирізняється серед інших сіл, окрім, звісно, ошатної, добре збереженої старовинної церкви Успіння Богородиці, що стоїть попри дорогу. Але так видається лише тим, хто не посвячений у глибоку й сакральну історію Запруддя, адже ж це одне з меморіальних місць славного українського роду Косачів – Тесленків-Приходьків на мапі України. Шкода, що не залишилось матеріальних свідків того часу, коли в Запрудді проживала Косачівська родина, однак людська пам’ять зберегла чимало фактів і переказів.

Запруддівський період у життєписі Косачів – Тесленків-Приходьків уперше дослідили й висвітлили в наукових працях Тамара Скрипка й Іван Денисюк, котрі у 1980-х роках проводили дослідження на місці садиби. Ряд розвідок зробили волинські музейниці Віра Комзюк і світлої пам’яті Наталія Пушкар, науковці Волинського національного університету імені Лесі Українки, науково-дослідного інституту Лесі Українки тощо. Нині Тамара Скрипка, дослідниця біографії Лесі Українки, хранителька фондів УВАН, продовжує ретельні дослідження запруддівських сюжетів. До 145-річчя від дня народження Лесі Українки Камінь-Каширським краєзнавчим музеєм було видано музейну збірку «Косачі і Запруддя» (автор – Н.Пась).

Нині у Камінь-Каширському краєзнавчому музеї зберігаються меморіальні речі родини Косачів – посуд, ікона «Святий Миколай», лист Юрія Косача.

З нагоди фольклорно-літературного фестивалю «На гостину до тьоті Єлі в Запруддя», що присвячений 150-річчю від дня народження Лесі Українки, працівники Камінь-Каширського краєзнавчого музею, Колодяжненського літературно-меморіального музею Лесі Українки та Музею «Лісової пісні» в урочищі Нечимному презентували Музейний дворик.

У Музейному дворику гамірно. Запруддя, 28.08.21 р.

Фрагменти музейних експозицій ніби «перекочували» на відкритий простір у Запруддя.

Зважаючи на те, як багатолюдно й гамірно було в Музейному дворику і наскільки зацікавлено розглядали виставки й дорослі, й діти, стає зрозумілим, якою мірою затребуваними є схожі просвітницькі локації.

Фотовиставка «Родина Косачів і Запруддя». Запруддя, 28.08.21 р.

Дякуємо організаторам Світлані Сидорук, Маріанні Журавель за можливість долучитися до пізнавального та яскравого дійства! Щирі слова вдячності й берегині села Надії Антонівні Антонюк! Вона невтомно й гостинно приймає усіх гостей, розповідає й показує ті місця, де стояв Косачівський маєток, її справу нині люб’язно переймає донька Маріанна Журавель.

Хочеться згадати й жительку Запруддя світлої пам’яті Ольгу Шворак, яка зуміла зберегти й донести до сучасників розповіді старожилів про поважних запруддівських поселенців початку ХХ століття.

А відпочили запруддівці й гості фестивалю на гостинах у тьоті Єлі просто чудово! Авжеж, урожай у засіках – можна й повеселитися!

Наталія Пась,
директорка Камінь-Каширського краєзнавчого музею

Джерело: Камінь-Каширський краєзнавчий музей

Категорія: Камінь-Каширський народний краєзнавчий музей | Переглядів: 349 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/4
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]