Головна » 2018 » November » 3 » Волинські музейники – за авторське право
13:48
Волинські музейники – за авторське право
Волинські музейники – за авторське право

У кінці жовтня на базі Національного художнього музею України, за підтримки Міністерства культури України, відбувся дводенний семінар «Проблематика використання авторських прав у діяльності музеїв». У семінарі взяли участь й волинські музейники.

Волинські музейники на семінарі

Заступник Міністра культури України Тамара Мазур повідомила, що тема семінару пов’язана із оцифруванням музейних фондів. Адже, коли музейні предмети будуть оцифровані, то постане питання: як їх захистити?

Виступає заступник Міністра культури України Тамара Мазур

Захист інтелектуальної власності, використання авторського права у музейній діяльності та майнові права на авторське право, законодавчі акти щодо врегулювання питань авторського права і суміжних прав та їх недосконалість – ці та ряд інших дотичних питань обговорювали учасники семінару із доповідачами – досвідченими правниками й фахівцями відповідних галузей.

Основні меседжі:
– дотримання авторського права – маркер цивілізованого світу;
– музеї мають нести просвітницьку роль у форматі захисту авторських прав;
– треба вміти захистити особисті права і права музею як інституції.

Учасники семінару отримали сертифікати про проходження навчання і участь у семінарі та книги відповідної тематики:
– Коноваленко В. Авторське право у видавничій справі: Практичний посібник для авторів, редакторів, видавців. – Тернопіль: Навчальна книга – Богдан, 2010. – 320 с.;
– Вахонєва Т. Авторське право і суміжні права в Україні: Навчальний посібник. – Київ: ВД «Дакор», 2019. – 2-ге вид., перероб. і доп. – 676 с.

Окрім того, організатори заходу рекомендують музейникам України активніше вступати в ICOM (Міжнародна рада музеів; International Concil of Museums). «Індивідуальне членство надає можливість бути частиною міжнародного музейного співтовариства. Вступайте в будь-який з 30 міжнародних комітетів ICOM, висловлюйте свої думки та зробіть так, щоб ваш голос був почутий. ICOM карта – це ваша міжнародна перепустка до музеїв по всьому світу.

Вступити в ICOM:
website: https://icom.in.ua
e-mail: [email protected]
тел. :+380442781357» – йдеться в пабліситі.

Наталя Пась,
директор Камінь-Каширського краєзнавчого музею

Категорія: Камінь-Каширський народний краєзнавчий музей | Переглядів: 487 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 1.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]