Головна » 2018 » March » 25 » Відродження традицій меценатства
16:08
Відродження традицій меценатства
Відродження традицій меценатства

Яскраву презентацію доробку волинських мистців і плекання шляхетних традицій меценатства, благодійництва ставить собі за мету новий мистецький салон «ВолиньАрт» при Галереї мистецтв Волинської організації Національної спілки художників України. На його відкриття, яке відбулося 23 березня, були запрошені представники Луцької міської ради, музейники, мистці, медійники, – повідомляють «Волинські Новини».

Головною інтригою події стало ознайомлення запрошених гостей із маловідомою картиною легендарного луцького поета-інтелектуала Костя Шишка.

Перш ніж представити її зацікавленим глядачам, учасники історії, яка тривала протягом десятків років, розповіли про переплетення власних доль з долею цього полотна. Лучанка Анна Мартинюк розповіла про давню дружбу і спілкування, які поєднували її батька Юрія Шмельова з Костем Шишком багато років тому: «Мій батько і Кость Шишко завжди мали багато тем для розмов, обоє цікавилися поезією, філософією, живописом. І вже тоді батько мені не раз казав, що Кость – це видатна талановита людина, яка неодмінно стане знаменитою».

Поет подарував свою картину на знак вдячності Юрієві Веніаміновичу за дружбу і підтримку. Анна також показала літературний часопис «Волинь», де свого часу були опубліковані сонети знаного поета, з автографом-посвятою для її батька. Той зараз перебуває у поважному віці, але дуже радіє, що картина прокладає шлях до вдячних глядачів.

Відомий луцький архітектор Євген Ходаковський доповнив розповідь Анни власними спогадами про Костя Шишка, з яким дружив з дитинства, і підтвердив, що бачив це полотно в помешканні поета.

Дійсно, ця робота є дещо нетрадиційною для знавців творчості Шишка – це пейзаж з видом луцького парку, написаний приблизно на початку 70-х років і виконаний олійними фарбами на мішковині, де ще збереглися відбитки гвіздків та рештки стандартного напису. Кость Шишко обрав вид на канал з вербами й калиною у популярному парку відпочинку лучан з точки, що знаходиться орієнтовно на пішохідній доріжці від зупинки «Старий ринок», що на вулиці Глушець. Малярська робота поета зафіксувала стан улюбленого парку на той час: у ньому нема тих чагарників, які бачимо ми зараз.

Анна Романчук розповіла про те, як цю картину оприлюднять для огляду всім волинянам: «Ми запропонували різним людям придбати в родини це полотно з єдиною умовою – передати її до фондів Волинського краєзнавчого музею, щоб побачити й узнати її унікальну історію міг кожен охочий. Переможцем цього «тихого аукціону» став радник міського голови, депутат міськради Ігор Поліщук, який відразу пристав на цю умову. Наступним нашим кроком стане офіційна передача картини головою волинського осередку спілки художників Володимиром Марчуком до Волинського краєзнавчого музею, яка відбудеться найближчими днями».

Презентація картини природно поєдналася з переглядом архівних фото з Костем Шишком, читанням його поезії, спогадами про цього самобутнього мистця. До неформального спілкування долучилися волинський художник Сергій Корсай, директор департаменту культури Тетяна Гнатів, директор Волинського музею українського війська та військової техніки Ігор Пасюк, радник міського голови Мар’яна Сорочук, фотохудожник Віктор Чухрай, медійниця Світлана Рижук й учасники рок-гурту MOTANKA та інші. Тетяна Гнатів зацікавилася можливістю видати неопубліковані твори Костя Шишка, про які розповів Сергій Корсай.

Фото події Віктора Чухрая

Категорія: Волинський краєзнавчий музей | Переглядів: 614 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 4.0/2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]