Головна » 2018 » March » 29 » Відкрито виставку «Великодній дивосвіт»
13:51
Відкрито виставку «Великодній дивосвіт»
Відкрито виставку «Великодній дивосвіт»

27 березня у Музеї волинської ікони презентували виставку «Великодній дивосвіт», присвячену пам'яті митрополита Волинського і Луцького УПЦ Ніфонта – величної духовної постаті в історії православної церкви. Виставка представляє оригінальні експонати – сувенірні пасхальні яйця та великодні композиції, передані музею митрополитом Ніфонтом, на стендах демонструються фото, які висвітлюють моменти відвідин владикою Музею волинської ікони.

Відкрив виставку директор Волинського краєзнавчого музею Анатолій Силюк, який відзначив тісну співпрацю музею з митрополитом Ніфонтом.

Запрошені на відкриття виставки настоятель храму Всіх святих землі Волинської протоієрей Володимир Яцишин та прес-секретар Волинської єпархії УПЦ протоієрей Олег Точинський згадали владику, як непересічну особистість, духовного наставника та доброго пастиря для віруючих.

Заступник директора Волинського краєзнавчого музею із наукової роботи Євгенія Ковальчук поділилася своїми спогадами про допомогу владики у підготовці і проведенні музейних експедицій, про цінні його поради стосовно наукових публікацій та видань.

Відома письменниця та журналіст Валентина Штинько розповіла про неповторні моменти спілкування із митрополитом Ніфонтом під час паломництва на Святу землю, відзначивши величезну обізнаність та феноменальну пам'ять владики.

Провідний науковий співробітник Музею волинської ікони Світлана Василевська запросила всіх присутніх оглянути виставку та провела першу екскурсію. Вона наголосила, що крім власної колекції стародруків владикою до Волинського краєзнавчого музею були передані три факсимільні видання відомих волинських рукописів: Пересопницького Євангелія, Луцького Євангелія, Луцького псалтиря; ікони XVII – XVIIІ ст., килим ручної роботи волинських вишивальниць, фотографії та сувеніри з паломницьких поїздок на Святу землю. Саме за сприяння Митрополита Ніфонта митрополит Володимир (Сабодан) передав музею колекцію орденів, медалей і пам'ятних знаків УПЦ. Останнім дарунком митрополита Ніфонта музею у квітні 2015 року стала приватна колекція пасхальних сувенірів та композицій, які і склали експозицію виставки.

Відкриття завершилося піснеспівами у виконанні хору семінаристів під керівництвом о.Петра Муляра. Гості оглянули виставку та поспілкувалися у невимушеній, теплій та дружній атмосфері.

Виставка «Великодній дивосвіт» буде діяти впродовж квітня – травня 2018 року.

Джерело: Музей волинської ікони

Категорія: Музей волинської ікони | Переглядів: 483 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]