Головна » 2018 » December » 6 » «Від магдебурії до сучасної децентралізації»
14:12
«Від магдебурії до сучасної децентралізації»
«Від магдебурії до сучасної децентралізації»

7 грудня 2018 року о 12.00, у День місцевого самоврядування, у приміщенні Волинського краєзнавчого музею відбудеться історична година «Від магдебурії до сучасної децентралізації».

Волинь займає 4 місце в топ-20 областей України, де децентралізація, створення ОТГ відбувається найуспішніше. Децентралізація – передача влади з центру на місця – це сучасна магдебурія, яка бере свій початок у ХІІІ столітті. Магдебурське право – право самоуправління вперше було запроваджене у німецькому місті Магдебург у 1255 році. На Волині міста отримують таке право переважно у XIV–XVI століттях: у 1324 – Володимир, 1432 – Луцьк, 1564 – Олика. Згідно грамоти на магдебурію в компетенцію міста входило широке коло адміністративно-господарських та судових питань, право обирати герб міста, створювати цехи, проводити щорічні ярмарки. В цей період формується прототип сучасного чиновництва – війти, лавники, урядники.

Класичним прикладом тогочасного самоуправління є магдебурське право надане місту Ковелю у 1518 році. Тогочасні правила вибору міщанами Ковеля міської адміністрації є актуальними і донині.

Центральне місце історичної години буде займати розповідь про Луцьк. Коли Луцьк отримав магдебурзьке право у 1432 чи 1497 роках, які були іконографічні зображення гербів міста.

Актуальність теми історичної години підтверджується повідомленням від 5 грудня 2018 року про те, що Кабінет Міністрів України розробив календарний графік нової хвилі децентралізації.

Історична година відбудеться 7 грудня, початок о 12.00.

ПРИХОДЬТЕ!

Тамара Садовник,
провідний науковий співробітник
відділу давньої історії

Категорія: Волинський краєзнавчий музей | Переглядів: 406 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]