Головна » 2018 » December » 14 » В обласному музеї вшанували учасниками ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС
13:39
В обласному музеї вшанували учасниками ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС
В обласному музеї вшанували учасниками ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС

13 грудня у Волинському краєзнавчому музеї відбулась зустріч з учасниками ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській атомній електростанції.

Щороку 14 грудня в Україні відзначається День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. На державному рівні почали цей день відзначати лише з 2006 року, коли 10 листопада Президентом України був підписаний Указ № 945/2006 про встановлення цієї пам’ятної дати, хоча ще в 1986 році учасники ліквідації зібралися разом, щоб відзначити свою першу перемогу (було завершено будівництво саркофага над зруйнованим четвертим енергоблоком Чорнобильської АЕС).

Надзвичайно хвилюючими, вражаючими були спогади учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС: Рузака Федора Володимировича, голови Луцької районної організації «Спілка Чорнобиль», дозиметриста (забезпечував виконання робіт з дозиметричного контролю в 30-кілометровій зоні), Лучка Анатолія Петровича, голови Волинського обласного осередку Всеукраїнської чорнобильської спілки інвалідів МВС України, учасника ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС (здійснював охорону громадського порядку в м. Чорнобиль), Денисюка Василя Івановича, учасника ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС (працював на будівництві мосту через річку Прип’ять), Войтюк Людмили Андріївни, учасника ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС (забезпечувала харчуванням спецконтингент у їдальні на КПП «Дитятки»), Подмарьової Тетяни Анатоліївни, учасника ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС (забезпечувала харчування ліквідаторів аварії на ЧАЕС).

Щороку у Дніпрі проводиться фестиваль «Чорнобильські мотиви». До фестивалю долучаються свідки аварії, а також небайдужі. Це люди різного віку і професій. Ліквідаторів аварії на ЧАЕС 1986 року згадують у піснях, віршах, малюнках. Свої таланти демонструють учасники з різних куточків нашої країни та зарубіжжя. Фестиваль дає можливість поділитися своїм болем, зустрітися з однодумцями з різних областей України.

Цьогоріч учасниками фестивалю стали і гості заходу – Лучко Анатолій Петрович, Генсьор Михайло Іванович, керівник відокремленого підрозділу Всеукраїнської організації інвалідів війни, ветеранів ВВВ, Збройних Сил України, рятувальників, національної поліції, учасників бойових дій та антитерористичних операцій.

Приємним подарунком став виступ Пишук Марії Іванівни, волинської поетеси, літературного критика, лауреата Всеукраїнських конкурсів, заступника голови Ліги українських письменників імені П. Чубинського, члена літературних студій «Зорі над Стиром» і «Ліра».

Також на зустрічі прозвучали пісні у виконанні творчого колективу «Дзвони Чорнобиля».

Під час зустрічі у конференц-залі музею було розгорнуто фотодокументальну виставку «Чорнобильський слід на Волині. Наслідки аварії на Чорнобильській атомній електростанції».

Чорнобиль для нас ніколи не стане минулим. Величний подвиг здійснили всі, хто брав участь у ліквідації наслідків вибуху на четвертому енергоблоці атомної станції. Без самовідданого героїзму тих мужніх людей, наслідки могли б бути набагато гірші. За роки, що минули, ми всі пройшли складний шлях усвідомлення і переосмислення того величезного комплексу проблем, який пов'язаний з використанням високих і, нерідко, небезпечних технологій. Незмінним залишається лише одне – найглибша повага до людей, які закрили собою світ від атомного лиха.

Велика шана і уклін до землі всім героям.

Фото Л. Максимова

Категорія: Волинський краєзнавчий музей | Переглядів: 456 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 4.7/3
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]