Головна » 2014 » September » 23 » В обласному музеї відкрито виставку до 25-річчя Народного Руху України.
13:01
В обласному музеї відкрито виставку до 25-річчя Народного Руху України.
В обласному музеї відкрито виставку до 25-річчя Народного Руху України.

   23 вересня 2014 року у Волинському краєзнавчому музеї відбулося відкриття виставки «Шляхом волі, шляхом демократії: з історії боротьби Народного Руху за незалежність України», приурочене відзначенню 25-ої річниці від часу створення Народного Руху України за перебудову. На захід завітали студенти кафедри політології історичного факультету Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки.

   На початку презентації виставки виступив перший голова Крайової ради Волинської регіональної організації Народного Руху України, кандидат історичних наук, доцент кафедри політології історичного факультету СНУ імені Лесі Українки Михайло Григорович Тиский. Бо ж він є не лише одним із засновників та першим лідером Руху на Волині, але й головним науковим дослідником даної сторінки нашої історії, автором трьох ґрунтовних монографій на цю тему: «Весна тривог і надій» (1999), «Історія виникнення Народного Руху України на Волині» (2001) та «Народний Рух України: становлення регіональної організації» (2009).

   Про становлення незалежної від комуністичної ідеології преси на Волині наприкінці 1980-х – початку 1990-х років розповіла заслужений журналіст України, відома українська письменниця, лауреат цьогорічної премії Кабінету Міністрів України імені Лесі Українки та багатьох інших престижних літературних нагород Надія Павлівна Гуменюк. Адже саме вона була заступником головного редактора найвпливовішої на той час волинської демократичної газети «Народна трибуна».

   Представив присутнім саму виставку старший науковий співробітник музею Сергій Володимирович Лис. Створена вона науковцями відділу новітньої історії на основі матеріалів із музейних фондів. Це і оригінали документів, і підбірка перших демократичних газет, агітаційна продукція, перші зразки відродженої національної символіки та фотографії учасників демократичних рухівських мітингів кінця 1980-х – початку 1990-х років.

   Матеріали виставки наочно демонструють складний процес становлення та розвитку НРУ як на Волині, так і по Україні загалом. Усього лиш за три роки свого існування Рух зумів стати тією всеукраїнською громадсько-політичною силою, котра відіграла вирішальну роль у пробудженні національної свідомості, проголошенні державного суверенітету, а потім і незалежності України.

   Метою музейного заходу було донести історичну правду про боротьбу українців за свою незалежність, розвиток громадянського суспільства і незалежних ЗМІ, становлення багатопартійності й демократичної виборчої системи в Україні та на Волині зокрема. Після офіційної частини презентації виставки студенти з захопленням продовжили неформальне спілкування з запрошеними до виступу гостями заходу, які стояли біля витоків боротьби за незалежну і демократичну українську державу на Волині. Не одноразово проводилися паралелі між подіями 25-и річної давності і нинішніми.

   Виставка «Шляхом волі, шляхом демократії: з історії боротьби Народного Руху за незалежність України» буде працювати до кінця року в дні роботи музею.

Фото Л.Максимова

Категорія: Волинський краєзнавчий музей | Переглядів: 775 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/5
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]