Головна » 2014 » December » 8 » В обласному музеї відкрито виставку до 150-річчя Й.К.Пачоського.
16:42
В обласному музеї відкрито виставку до 150-річчя Й.К.Пачоського.
В обласному музеї відкрито виставку до 150-річчя Й.К.Пачоського.

   У відділі природи Волинського краєзнавчого музею відкрилась виставка ,,Й. К. Пачоський – вчений-біолог, природодослідник (1864 – 1942)”. 8 грудня 2014 року виповнюється 150 років від дня народження відомого українського і польського ботаніка-флориста, систематика і географа рослин, який у молоді роки ґрунтовно дослідив флору Волинського Полісся. Його праця ,,Флора Полісся і прилеглих місцевостей” не втратила актуальності й сьогодні.

   Й. К. Пачоський був широко ерудованою людиною і талановитим видатним вченим в галузі біологічної науки. Його перу належать понад 300 грунтовних наукових праць, присвячених глибокому і всебічному вивченню складу та історії розвитку флори середньої і південної частини східної Європи, головним чином України та Польщі, а також висвітленню загальних питань ботанічної і частково зоологічної науки. Він був одним із творців фітоценології – розділу ботаніки, який вивчає рослинні угрупування, і автором першого підручника з цієї дисципліни.

   Й. К. Пачоський став одним з ініціаторів охорони степу. Саме завдяки пораді Пачоського Ф. Є. Фальц-Фейн в 1898 році виділив кілька ділянок цілинного степу в Асканії-Новій, які згодом стали основою для створення біосферного заповідника ,,Асканія-Нова” ім. Фальц-Фейна”.

   Вчений був професором Херсонського політехнічного інституту, очолював ботанічний відділ науково-степової станції державного заповідника ,,Чаплі” (Асканія-Нова), завідував Біловезьким парком (резерватом).

   На виставці у ВКМ представлені фото Й. К. Пачоського, фотокопії сторінок його наукової праці ,,Флора Полісся і прилеглих місцевостей”, подана численна бібліографія праць науковця. Виставка доповнена малюнками рідкісних рослин околиць Луцька, Ковеля, Володимир-Волинського (гудайера повзуча, зозулинець, билинець та ін.), виявлених ботаніком у кінці ХІХ століття, а також рослин, які названі його іменем – волошка Пачоського, вероніка Пачоського, зірочки Пачоського та ін.

Людмила Ланшина,

старший науковий співробітник відділу природи музею

Категорія: Волинський краєзнавчий музей | Переглядів: 835 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]