Головна » 2018 » December » 10 » В обласному музеї відкрили виставку до Дня прав людини
16:10
В обласному музеї відкрили виставку до Дня прав людини
В обласному музеї відкрили виставку до Дня прав людини

10 грудня у Волинському краєзнавчому музеї відділом новітньої історії було презентовано виставку «На сторожі прав людини», приурочену до міжнародного Дня прав людини.

До музею на захід завітали, разом із викладачкою кафедри суспільних дисциплін Галиною Єрко, студентки і студенти Луцького педагогічного коледжу.

На презентації присутнім було розказано історію про витоки Дня прав людини, 70-ти річчя якого ми відзначили цьогоріч. Адже 10 грудня 1948 року Генеральна Асамблея ООН прийняла Загальну Декларацію Прав Людини. Декларація складається з 30-ти статей, які лягли в основу наступних міжнародних договорів, у регіональних документах по правах людини, національні конституції (у тому числі й України) та інші закони.

Вперше ж в Україні права людини були юридично закріплені у ІІ розділі Конституції УНР 1918 року, автором якої є уродженець Холмщини Михайло Грушевський. Фактично, першою правозахисницею на Волині у 1920-х роках була сенаторка Олена Левчанівська. Олена Левчанівська неодноразово виступала на феміністичних з’їздах у Європі, де перед світовою громадськістю ставила питання про порушення прав українських жінок та дітей-сиріт.

Низка волинян-дисидентів приймали участь у правозахисних організаціях, які боролися проти порушення прав людини в СРСР. Данило Шумук був членом Української Гельсінської групи. Миколу Коца ще з 1970-х років підтримувала на засланні Amnesty International (організація, яка отримала Нобелівську премію миру в 1978 році), а пізніше він був членом її української асоціації. Євген Сверстюк був президентом українського відділення International PEN Club.

На виставці експонуються фотографії Олени Левчанівської та дисидентів часів СРСР. Документи, що висвітлюють правозахисну діяльність дисидентів, представлені їхні книги. Документи Української Гельсінської спілки, Всеукраїнського товариства політичних в'язнів і репресованих, Харківської правозахисної групи. З усіма цими організаціями співпрацювали, або були членами волинські дисиденти. Представлені і періодичні видання різних українських правозахисних організацій.

Завершилася презентація виставки представленням матеріалів по сучасному правозахисному русі в Україні. Зокрема, блок матеріалів, присвячених діяльності Amnesty International в Україні, директоркою якої є правозахисниця Оксана Покальчук, з відомої волинської родини Покальчуків. Це, зокрема, світлини з різних акцій: у захисті Олега Сенцова, протестів проти переслідування представників кримськотатарського народу в окупованому Криму, за прийняття законів, щодо припинення дискримінації жінок (зокрема, Стамбульської конвенції), з Маршу рівності тощо. Окремим блоком представлено інформацію про акцію «Марафон листів (триває до 16 грудня) де Amnesty International закликає підписати петиції, з приводу належного розслідування злочинів пов’язаних з порушенням прав людини, здійснених проти різних осіб у світі. З України цього річ – це справи загиблої Катерини Гандзюк та постраждалої від нападу на ґрунті ненависті Віталіни Коваль.

Після презентації відбулося неформальне спілкування, з приводу складних питань правозахисту в світі й Україні. Виставка «На сторожі прав людини» буде працювати в дні роботи Волинського краєзнавчого музею до кінця 2018 року.

Фото Л. Максимова

Категорія: Волинський краєзнавчий музей | Переглядів: 659 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 4.8/4
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]