Головна » 2014 » December » 3 » В обласному музеї презентовано книгу „Юхим Ярощук: людина, громадянин, державний діяч”.
14:05
В обласному музеї презентовано книгу „Юхим Ярощук: людина, громадянин, державний діяч”.
В обласному музеї презентовано книгу „Юхим Ярощук: людина, громадянин, державний діяч”.

   3 грудня у Волинському краєзнавчому музеї відбулась презентація книги Андрія Бондарчука «Юхим Ярощук: людина, громадянин, державний діяч». У конференц-залі музею було розгорнуто фотодокументальну виставку, на якій представлені документи, нагороди, фото Юхима Ярощука.

   Юхим Арсентійович Ярощук – державний і громадський діяч, незмінний голова облвиконкому 1956-1972 років, депутат Верховної Ради УРСР. У нелегкі повоєнні часи він 16 років очолював найважливішу ділянку роботи – господарську, соціальну, гуманітарну галузі області. Саме тоді закладались основи майбутнього економічного потенціалу Волинської області.

   Юхим Арсентійович Ярощук народився 10 жовтня 1922 року в с.Сереховичі Старовижівського району Волинської області. У 10 років залишився без матері, а ще через рік – помер батько. Місцевий священик, отець Миколай, взяв хлопця до себе на виховання. Кілька років після цього ще навчався у школі с.Сереховичі, пізніше – за підтримки о.Миколая та односельчан – у гімназії в Ковелі. Після закінчення вчителював у с.Дроздні, пізніше був директором школи у селі Волошки Ковельського району.

   У воєнні роки був евакуйований на схід, працював у будівельному загоні в Башкирії, після чого – вчителем військової підготовки у м.Ішимбай. У 1944 році відкликаний для роботи у звільнені райони Волині. Трохи вчителював у Сереховичах, потому був директором середньої школи № 3 у Ковелі. 1950 рік – завідувач обласного управління народної освіти, 1953 рік – депутат Волинської обласної ради, 1954 рік – заступник голови облвиконкому. Обирався депутатом кількох скликань Верховної Ради СРСР. Похований Юхим Ярощук на кладовищі по вул. Рівненській у Луцьку. Нині його ім’я носить одна з вулиць Луцька.

 

Про автора:

   Андрій Іванович Бондарчук народився 12 грудня 1936 р. в с.Сереховичі Старовижівського району на Волині. Журналіст, письменник, публіцист. Працював у районних, обласній газетах, власкором газети «Правда України» по Волинській і Рівненській областях. Народний депутат України першого скликання.

   Дав «друге життя» кільком давнім книгам. Автор книг «Стежки до хати», «Обірване коріння нації. Волинська хрестоматія», «Хроніка волинського «камікадзе», «Луцьке Хрестовоздвиженське братство. Історія і відродження», «Знімали у тайзі кіно про хліб. Непокарані вбивці нації». Готує нові видання. Автор сценарію фільму «Волинська Голгофа Братковського».

   Відомий громадський діяч, організатор багатьох культурно-просвітницьких проектів, благодійних заходів. Удостоєний літературної премії ім. Агатангела Кримського, журналістських премій, звань «Почесний громадянин Волині», «Почесний громадянин Луцька», «Зірка української журналістики», державних, церковних нагород. Заснував Музей історії Луцького братства, відновив Братський некрополь. Відроджує Музей історії рідного села.

Фото Л.Максимова

Категорія: Волинський краєзнавчий музей | Переглядів: 830 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]