Головна » 2014 » December » 19 » У Волинському краєзнавчому музеї відкрито виставку різдвяно-новорічних поштівок.
15:10
У Волинському краєзнавчому музеї відкрито виставку різдвяно-новорічних поштівок.
У Волинському краєзнавчому музеї відкрито виставку різдвяно-новорічних поштівок.

   З 19 грудня у Волинському краєзнавчому музеї експонується виставка поштових листівок «Рік за роком. З Новим роком!» (з фондів музею). На виставці представлено 290 поштівок.

   Перші поштівки на традиційний новорічний сюжет з’явилися на початку минулого вже століття; він був радше різдвяним, аніж суто новорічним. Підчас недовгого Українського Відродження 1918 року вийшло кільканадцять різдвяно-новорічних поштівок з українською тематикою. Це були справді мистецькі твори української графіки.

   Найдавніша поштівка, представлена на виставці, датована 1929 роком.

   Далі різдвяний сюжет (за «непотрібністю», щоб не труїти народ опієм релігії) зникає, лишається тільки новорічний. А тому, що святе місце не буває порожнім, на листівки поширилася загальнодержавна пропагандистська символіка: портрет Леніна на стіні над новорічним деревцем, прикрашеним червоними прапорцями, п’ятикутна зірка – що на Кремлі, що на ялинці. І не важливо, що в реальному житті діти не їздять з гори на саночках з червоними прапорцями в піднятих руках, що ялинку все ж не прикрашають такою кількістю червоних прапорів і зірок (як на параді).

   Підписи «З Новим роком» на листівках з’являються після «хрущовської відлиги» і вже не зникають з них. Нинішнє ж розмаїття поштових листівок на новорічно-різдвяну тематику милує око і здатне задовольнити і найвибагливішого любителя філокартії.

   Виставка буде діяти впродовж січня у дні роботи музею.

Фото Л.Максимова

Категорія: Волинський краєзнавчий музей | Переглядів: 1046 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/4
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]