Головна » 2018 » December » 7 » У Торчинському музеї зустрілися з мистецтвом Лесі Каспрук
14:41
У Торчинському музеї зустрілися з мистецтвом Лесі Каспрук
У Торчинському музеї зустрілися з мистецтвом Лесі Каспрук

30 листопада у Торчинському народному історичному музеї імені Г.О.Гуртового відбулося відкриття художньо-меморіальної виставки картин «Митець і місто. Відкриваємо імена», присвяченої 75-річчю від дня народження української художниці і педагога Лесі Каспрук. На виставці представлена колекція картин, зібраних з фондів Волинського краєзнавчого музею, родинного архіву та приватних колекцій.

Відкриття виставки у Торчині стало ознакою повернення мисткині на свою малу батьківщину, оскільки родина Лесі Павлівни Каспрук тісно пов’язана з Торчином, а сама художниця є уродженкою сусіднього села Хорохорина. Увагу на це звертала наукова співробітниця музею Алла Сахнюк, яка зробила коротку біографічну довідку.

З вітальним словом виступила Євгенія Ковальчук – автор наукової концепції виставки, кандидат історичних наук, заступник директора з наукової роботи Волинського краєзнавчого музею. Євгенія Іванівна поділилася спогадами про художницю оскільки знала її особисто. Згадувала, що це була залюблена у свою справу людина, яка залишила після себе чималий мистецький доробок. Важлива частина спадку – учні, виховані Лесею Павлівною, які і сьогодні продовжують працювати у різних жанрах зображальної творчості. Реалізація проекту є важливою і потрібною справою, оскільки показує творчість митця, зорієнтованого на діяльність у міському соціумі. Євгенія Іванівна висловила подяку Благодійному фонду Ігоря Палиці «Тільки разом» за допомогу в оформленні робіт.

Мистецьку оцінку робіт Лесі Каспрук здійснила Тамара Левицька – мистецтвознавець, провідний науковий співробітник Художнього музею у Луцьку. Учасникам презентації цікаво було дізнатися про особливості творчого світу художниці. А він, як наголошувала Тамара Леонідівна, був насправді багатогранний. Їй притаманна увага до різних жанрів: портрет, натюрморт, пейзаж. На малюнках художниці завжди багато світла, тому вони притягують до себе увагу відвідувачів. Окремо виділяється оголена натура, якій властиві живописність у техніці малювання сангіною та аквареллю. На виставці представлені графічні роботи, зокрема зразки ліногравюр, які відзначаються оригінальним почерком.

На заході побували представники Смолигівської громади, до складу якої входить село Хорохорин. Голова ОТГ Галина Прус наголосила, що дуже зворушена тим, що відбувається такий захід, адже для громади творчість Лесі Каспрук – справжнє відкриття, яким варто гордитися.

Слова вдячності за увагу до творчості Лесі Павлівни прозвучали від її доньки Анастасії та онучки Юлії, які також вирішили подарувати один із портретів у фонди Торчинського музею. За це їм велика вдячність!

Учасниками презентації стали поціновувачі мистецтва з селища Торчина та сусідніх сіл, представники місцевого осередку «Союзу українок», педагоги та учні Торчинської загальноосвітньої школи імені С.Гнатюка.

Щиро дякуємо дирекції Волинського краєзнавчого музею, ініціаторам і організаторам виставки за можливість представити її у Торчині.

У стінах музею імені Г.О.Гуртового картини Лесі Каспрук можна оглянути до кінця грудня. Запрошуємо усіх, хто бажає доторкнутися до мистецтва!

Ведучий заходу,
кандидат історичних наук, директор ТНІМ ім. Г.О.Гуртового
Олександр Мельник

Категорія: Торчинський народний історичний музей імені Григорія Гуртового | Переглядів: 437 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 4.7/6
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]