Головна » 2018 » March » 18 » У Торчині зустрілися з добровольцями полку «Азов»
15:02
У Торчині зустрілися з добровольцями полку «Азов»
У Торчині зустрілися з добровольцями полку «Азов»

Нещодавно уже вдруге в нашій державі відзначили День українського добровольця. Це свято встановлено з метою вшанувати хоробрість та мужність українських воїнів-добровольців, які навесні 2014 року стали в авангарді боротьби проти російських найманців. Тоді, 14 березня українські патріоти у Харкові вели боротьбу з проросійськими сепаратистами, що відомо як «оборона Римарської». Тоді ж частина самооборонівців з Майдану відправилися на вишкіл у Нових Петрівцях на Київщині, увійшовши пізніше до добровольчих батальйонів.

У п’ятницю, 16 березня, у Торчині відбулася організована працівниками музею імені Григорія Гуртового зустріч з вояками добровольчого полку «Азов» Національної гвардії України. Хвилиною мовчання під час заходу вшанували пам’ять волинських азовців – Героя України Андрія Снітка та Ігоря Сливки, нещодавно загиблих Юрія Луговського та Марка Гудзовського, а також всіх, хто віддав життя у боротьбі за український Донбас.

«Азов» - це формування, бійці якого з весни 2014 року воювали і воюють у багатьох небезпечних точках Донбасу. Так, 13 червня того року вони відбили у сепаратистів важливий пункт українського Приазов’я місто Маріуполь і з того часу продовжували його обороняти. Далі були переможні бої за Мар’їнку, участь в Іловайській операції, а в лютому 2015 року – успішна Широкинська наступальна операція. Про свою участь у цих та інших боях розповідали вояки «Азову» з Волині Андрій Д’яченко, Вадим Бєльський, Вадим Крикун, Андрій Ковальчук і Сергій Цуз.

Під час розповідей демонстрували відео і фото, зроблені у ході військових дій. Добровольці згадували про те, як відбувалося формування полку, які небезпечні моменти доводилося пережити під час фронтових операцій, як у таких ситуаціях рятував міцний бойовий дух і усвідомлення високої мети, заради якої це відбувається – дати відсіч агресору і відновити територіальну цілісність нашої держави.

На зустрічі з вояками «Азову» бували учні восьмих класів Торчинської загальноосвітньої школи ім. С. Гнатюка, завідувач районного сектору культури Валентина Зінчук, директор Луцької РЦБС Валентина Ходаковська, членкині місцевого осередку «Союзу українок» та небайдужі мешканці Торчина і Буянь. У ході спілкування учасники ставили військовим питання, які їх найбільше цікавили, а учні спілкувалися і після завершення заходу.

Варто додати, що у залі заздалегідь була оформлена виставка, на якій представлений стенд про історію полку, а також зразки різних видів озброєння, що використовувалося у зоні бойових дій.

Валентина Зінчук виголосила вітання воїнам від Луцької районної ради та Луцької районної державної адміністрації, а також нагородила їх грамотами за патріотизм і відвагу, проявлені у боротьбі за соборність українських земель. Від Торчинського музею добровольці отримали книги Григорія Гуртового «Торчин – передзвін віків» і буклети про музей.

Під час спілкування учасники мали змогу ще раз переконатися, що саме завдяки хоробрості українських військових вдалося не лише стримати російську агресію, а й відвоювати частину захоплених земель, а ми маємо те, що називаємо спокій у домівках і мирне небо над головою.

Слава Героям!

Олександр Мельник,
директор музею

Категорія: Торчинський народний історичний музей імені Григорія Гуртового | Переглядів: 651 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]