Головна » 2014 » September » 20 » У Музеї волинської ікони покажуть нове життя давніх образів.
20:42
У Музеї волинської ікони покажуть нове життя давніх образів.
У Музеї волинської ікони покажуть нове життя давніх образів.

   23 вересня 2014 року о 14 год. у Музеї волинської ікони відбудеться відкриття виставки "Нове життя давніх образів". На виставці представлені ікони, царські врата та скульптура XVI-XVIII ст., які були відреставровані у 2013-2014 роках у Національному науково-дослідному реставраційному центрі України (Київ), Львівській філії ННДРЦУ, Національній Академії образотворчого мистецтва і архітектури та реставраційній майстерні Волинського краєзнавчого музею.

   Вже більше 20 років Музей волинської ікони тісно співпрацює з науковими інституціями Києва і Львова. Важливими аспектами такої співпраці є не тільки реставрація волинських ікон, а й рентгенографічні та техніко-технологічні дослідження пам’яток, вироблення рекомендацій щодо їхнього зберігання та експонування. Інформація, отримана реставраторами, надзвичайно важлива для атрибутування, аналізу стилістики, визначення авторства ікон.

   На виставці вперше представлені пам'ятки XVI – XVIII ст.: ікони виконані у традиційній манері написання темперними фарбами на дерев'яній основі ("Спас Вседержитель", "Свята Параскева", "Пророки Аарон і Соломон", "Пророк Соломон", "Благовіщення" та ін.), а також виконані олійними фарбами на полотні ("Новозавітна Трійця-Батьківство", "Богородиця Печерська/Новозавітна Трійця з пророками, апостолами і святими?"), царські врата, скульптура "Апостол Петро".

   Справжнім відкриттям стала ікона "Святий Миколай", яка до реставрації мала зображення "Моління про чашу". Різностороннє наукове дослідження дало підстави датувати образ кінцем XVI ст. Ікона "Воздвиження Чесного Хреста" відповідно до особливостей стилістики письма, побудови композиції, трактуванню персонажів і архітектурного стафажу можна віднести до творчості Волинського іконописця 1630 року. Під час реставрації ікони "Свята Параскева" був знятий пізніший запис і відкрився донаторський напис із датою створення – 1749 р.

   Надзвичайно важкою і довготривалою є реставрація предметів дерев'яної різьби і скульптури. Царські врата XVII ст. вирізняються вишуканою наскрізною різьбою і написаними у стилі книжкової мініатюри клеймами із зображенням євангелістів і сцени Благовіщення. Царські врата XVIII ст. – зразок творчості волинського народного майстра, який своєрідно відтворив образи євангелістів, наділивши їх індивідуальними рисами і завершивши композицію врат масивною постаттю Богородиці з дитям.

   Виставки відреставрованих пам'яток сакрального мистецтва вже стали традиційними у музеї. Такі виставки наочно демонструють якість і рівень професійної підготовки сучасних реставраторів, свідчать складність проведених реставраційних робіт і вносять вагомий внесок у справу збереження та вивчення української мистецької спадщини. Виставка буде працювати у музеї тривалий час, а найбільш цікаві експонати з часом будуть розміщені у постійній експозиції музею.

Категорія: Музей волинської ікони | Переглядів: 858 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]