Головна » 2018 » March » 1 » У Любомльській школі №3 діє історичний музей
14:17
У Любомльській школі №3 діє історичний музей
У Любомльській школі №3 діє історичний музей

Уперше шкільний історичний музей Любомльської загальноосвітньої школи №3 відкрив свої двері для відвідувачів у 1994 році. Історія музею починається із зібрання колекції. Такою колекцією для музею стали світлини Любомля 20-30-х років ХХ століття місцевого краєзнавця Миколи Дзея. Пізніше його колекція стала основою фільму «Любомль: моє серце пам’ятає», автором і режисером якого є Алін Дуглас і Рон Стейман ввійшла в книгу «Волинь у поштових листівках». Доповненням цієї експозиції стали знаряддя праці, одягу та реманенту жителів міста в довоєнний та післявоєнний період, принесені першим керівником музею – Валентиною Гром.

У 2002 році музей було «переселено» в інше приміщення школи. Керівником музею призначено Ігоря Красицького, вчителя історії та правознавства. Завдання, яке було поставлене – по новому оформити експозиції та доповнити їх новими стендами про діяльність УПА та з історії школи.

Красицький_I. М.

У 2004 році шкільний музей Любомльської ЗОШ І-ІІІ ступенів №3 отримав «Свідоцтво про відомчу реєстрацію музею при закладах освіти системи Міністерства освіти та науки України». На той час в музеї вже нараховувалось близько 300 експонатів, не рахуючи фотокопій.

З надходженням нових експонатів та створенням нових експозицій адміністрація школи надала для музею нове приміщення площею 48 м2, куди в 2010 році перенесли експозицію музею.

У 2011 р. за роботу з громадськістю, висвітлення життя та історії краю нашому шкільному історичному музею було присвоєно звання «Зразковий музей».

У 2014 році документальну експозицію, присвячену подіям на Сході України було винесено в коридор школи для широкого огляду, а експонати, привезені волонтерами з місць бойових дій, залишили в кімнаті-музею.

Музей поповнюється матеріалами, які зібрані під час наукових досліджень учнями школи, зокрема з секції археології та історичного краєзнавства слухачів ВО МАН при Любомльській станції юних техніків.

У музеї декілька розділів, які розкривають його діяльність:
1.Історія міста Любомль у фотографіях.
2.Предмети побуту жителів міста.
3.Край в роки війни.
4.Етнографічний куточок.
5.Світ боністики.
6.Диво в камені.
7.Історія школи.
8.«Вітчизна – це не хтось і десь! Я теж – Вітчизна», присвячена подіям на Сході України.

Музей активно співпрацює з краєзнавчим музеєм м. Любомль та шкільними музеями Любомльщини. Запрошує для проведення екскурсій та навчальних занять учасників бойових дій та місцевих краєзнавців. Екскурсоводи шкільного музею в 2011 році одні з перших почали проводити для бажаючих екскурсії історичними місцями міста Любомль, а керівник музею Ігор Красицький – вчитель історії школи – екскурсії по знаменитих місцях району.

Екскурсія розпочинається з розповіді про найдавніші часи, які стосуються заселення території Любомля. При цьому враховуються вікові особливості кожної екскурсійної групи. Для молодших школярів екскурсія триває 15 – 20 хвилин, для старших 25 – 35 хвилин.

Проводячи екскурсію в музеї слід врахувати увагу школярів, яка слабшає при огляді одноманітних експонатів. Тому через певний час потрібно підвести учнів до об’єкта незвичайного, що викликає новий інтерес. При можливості дати гостям музею доторкнутися до цього експонату. У музеї представлені унікальні експонати: частина зуба мамонта (інша зберігається в краєзнавчому музеї); зображення оленя на камені; свищики; жіночі помади 50-х років; етикетки від пляшок з горілки, яка випускалася в місті в кінці 20-х років; залишки зброї часів другої світової війни; фотографія підлітка в нацистській формі; ікони та натільні медальйони кінця ХVІІІ – початку ХХ століть. При завершенні огляду експозиції потрібно ще раз зацікавити дитину, щоб у неї виникало бажання відвідувати експозицію ще кілька разів, включитися в роботу музею.

Протягом років було розроблено ряд тематичних екскурсій:

  1. Історія Любомля.
  2. Історичні пам’ятки м. Любомль.
  3. З історії трагедії євреїв Любомльщини.
  4. Історія школи.
  5. Чи знаєш ти історію вулиць?
  6. Освітня діяльність УСС на Любомльщині.
  7. Події Другої світової війни в нашому краї.
  8. Екскурсія містом.

Джерело: Любомльський краєзнавчий музей

Категорія: Любомльський краєзнавчий музей | Переглядів: 642 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 3.3/3
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]