Головна » 2014 » September » 4 » У Художньому музеї відкрито виставку «Георгій Косміаді: митець та педагог».
20:41
У Художньому музеї відкрито виставку «Георгій Косміаді: митець та педагог».
У Художньому музеї відкрито виставку «Георгій Косміаді: митець та педагог».

У четвер (4 вересня 2014 року) відбулось урочисте відкриття виставки «Георгій Косміаді: митець та педагог». Вперше лучани мали можливість познайомитись з творами цього художника на виставці у Волинському краєзнавчому музеї 2 роки тому. Відкриття виставки у Художньому музеї відбулось за участі доньки художника Надії Георгіївни Косміаді та колег з Рівненського обласного краєзнавчого музею.

З 1992 року пані Косміаді щорічно відвідує Рівне, місто яке вважає своєю батьківщиною. За цей час вона передала Рівненському обласному краєзнавчому музею і Народному музею Рівненської української гімназії архів батька, його картини, роботи кращих учнів.

На формування творчої особистості Георгія Косміаді великий вплив справила музика Сергія Рахманінова. Під час презентації звучали твори цього композитора.

Надія Георгіївна уважно оглянула афішу і запрошення, розроблені до відкриття виставки у Луцьку. Ключовим зображенням на них є твір Г. П. Косміаді «Архангел», 1958 року.

Зустріч розпочала Зоя Михайлівна Навроцька – завідувач Художнього музею.

Від імені колективу Рівненського обласного краєзнавчого музею виступив директор Булига Олександр Степанович.

Продовжила розмову Шлапак Людмила Володимирівна, куратор проекту. Вона відзначила, що з Надією Георгіївною надзвичайно легко і цікаво спілкуватись, вона дуже схожа на свого батька. Не дивно, що до Косміаді тягнулись учні.

З 1918 року Георгій Петрович почав працювати викладачем малювання, креслення, каліграфії в усіх 5 гімназіях Рівного (українській, польській, російській, єврейській), Початковій художній школі та інших навчальних закладах. Саме від колишніх учнів Косміаді Тарасевич Наталя Олександрівна (на фото) дізналась про існування Надії Георгіївни.

Майже зачарувала усіх присутніх розповідь про художника Костюк Лариси Кіндратівни (мистецтвознавець, кандидат історичних наук). Вона розповіла, що сам Косміаді називав себе «веселка в тумані», бо на його долю випало чимало випробувань.

Незважаючи на власні матеріальні труднощі підтримував найбідніших українських учнів гімназії влаштовуючи благодійні виставки.

Георгій Косміаді народився у багатодітній сім’ї і зберіг надзвичайно теплі і гарні спогади про маму. Коли вони не мали змоги бачитись, то домовились, що кожного дня о 17 год. будуть пити чай і думати один про одного.

Переповнена враженнями від побаченого і почутого була художниця Катерина Савчук, яка також працює з дітьми.

Надія Георгіївна подарувала книжку «Георгій Косміаді: життя і творчість у документах». Книжка у двох томах, понад 600 сторінок. Тут фотографії Георгія Косміаді перед мольбертом, а також документи з життя. Понад 20 років Георгій Косміаді мешкав у Рівному. Але перед загрозою смерті виїхав у Німеччину.

Донька митця пригадує, що батько міг би виїхати і раніше, але любив Волинь і казав: «Я знайшов тут гарну чорну землю, яка дає хороший урожай». Йому подобалось викладати і він надзвичайно тішився успіхами своїх учнів. У Німеччині Косміаді не дозволили займатись вчителюванням.

Зоя Михайлівна запросила до слова молоду художницю Ярославу Галькун. Надії Георгіївні було приємно, що творчістю її батька цікавиться молодь і подарувала репродукції творів.

Від Волинського краєзнавчого музею виступила заступник директора з наукової роботи Ковальчук Євгенія Іванівна. Вона відзначила, як важливо підтримувати зв’язок музейникам і подякувала Надії Георгіївні, що приїхала у такий нелегкий час.

Усі бажаючі мали змогу отримати підпис на згадку про зустріч.

Відкриття виставки завершилось почастунком від колективу Художнього музею і спілкуванням за келихом вина.

Колись мамі Надії Георгіївни приснився сон, що прийшов чоловік Георгій і сказав: «Я допоможу Наді». Отож, від усього колективу дякуємо за надзвичайно цікаву зустріч і бажаємо Надії Георгіївні здоров’я і натхнення у справі популяризації творчості свого батька.

Джерело: Художній музей

Категорія: Художній музей | Переглядів: 945 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/5
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]