Головна » 2015 » June » 11 » У Хелмі знайдено поховання сина волинського князя
11:56
У Хелмі знайдено поховання сина волинського князя
У Хелмі знайдено поховання сина волинського князя

   Археологи відкрили саркофаг під підлогою у капличці Різдва Пресвятої Діви Марії в Хелмі, в якому, вірогідно, був похований один із синів князя Данила Галицького. Про це повідомляє varianty.net, посилаючись на dziennik wschodni.

   Капличка знаходиться в місці, де з 1260 р. до 18 століття був кафедральний собор, заснований князем Данилом Галицьким. У підлозі останньої серед інших були поховані сам князь та два його сини. Знахідки археологів це підтверджують, - йдеться у повідомленні.

   Польські та українські дослідники, які проводять розкопи, вважають, що це є останки Романа або Шварна Даниловичів. Обидва були синами князя Данила Галицького.

   Роман не дожив до 30 років і лише протягом кількох років правив Луцьком та Новогрудками. Шварно правив не лише Галицько-Волинською Русю, але й Великим Литовським князівством, а Хелм був його столицею.

   Коли дослідники виявили останки, то, серед іншого, вони знайшли позолочений дзвін, який досі дзвонить.

   Вчені вважають, що є значні шанси, що антропологічні дослідження допоможуть встановити особу загиблого.

   Наразі ж відомо, що покійний мав два поранення від меча, а череп був пошкоджений, можливо, татарською стрілою.

   Археологічні дослідження у Хелмі проводять вчені Інституту археології та етнології  та Львівської політехніки. Раніше вони виявили, що це була церква, побудована із цегли в романському стилі, з трьома нефами. Про це розповів керівник української науково-дослідного групи Юрій Лукомський.

   Дослідники сподіваються також знайти захоронення князя Данила Галицького, який у 1252 році заснував укріплене місто Львів, назване на честь його сина Лева.

Категорія: Володимир-Волинський історичний музей | Переглядів: 903 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]