Головна » 2014 » December » 15 » Твори всесвітньовідомих художників – Пабло Пікассо та Григорія Пожидаєва, нині у фондах Волинського краєзнавчого музею.
10:24
Твори всесвітньовідомих художників – Пабло Пікассо та Григорія Пожидаєва, нині у фондах Волинського краєзнавчого музею.
Твори всесвітньовідомих художників – Пабло Пікассо та Григорія Пожидаєва, нині у фондах Волинського краєзнавчого музею.

   Колекція Художнього музею – відділу Волинського краєзнавчого музею, нещодавно поповнилась творами двох знаменитих художників, роботи яких передані на постійне зберігання Ягодинською митницею.

   Це, насамперед, ліногравюра всесвітньовідомого майстра іспанського походження Пабло Пікассо (1881-1973) «Жінка в кольє» (36х32 см, 1959 р.); робота відноситься до Післявоєнного періоду (1945-1960-ті) творчості художника.

   У верхньому лівому кутку ліногравюри знаходиться напис «24.11.59», внизу справа – підпис художника, зліва позначка «30/50», яка означає, що художником власноручно підписано (простим олівцем) 30-тий примірник з 50-ти, які набувають статусу оригіналу. Автентичність ліногравюри підтверджена Сертифікатом художнього аукціону «АRT-AUCTION» в Цюріху (Швейцарія), і висновками експертів Волинського краєзнавчого музею та Київського Науково-дослідного інституту судових експертиз.

   На даний час Волинський краєзнавчий музей є єдиним державним музеєм України, який володіє роботою Пабло Пікассо. Щоправда, чотири твори майстра – дві картини і два зразки його кераміки – зберігаються в одному з найкращих сільських музеїв України – Пархомівському історико-художньому музеї (Краснокутський район, Харківська область).

   Інша робота – твір художника театру і кіно, живописця і графіка Григорія Пожидаєва (1894-1977) «Осінній пейзаж» (назва умовна, за сюжетом; 33х41 см; 1964 р.; Париж, Франція).

   На звороті основи (дикт) наклеєно паперову етикетку з текстом, яка містить ім'я художника, його адресу і телефон у Парижі, дату виконання і автограф Г. Пожидаєва. Автентичність твору підтверджена і авторською сигнатурою, виконаною коричневою фарбою, у правому нижньому кутку картини з лицевого боку: «64 GEORGES A. DE POGEDAEЇFF».

   Григорій Пожидаєв народився в Ялті; виїхавши з Росії, жив і працював у Празі і в Бухаресті, в Берліні і Відні, з 1925 р. оселився в Парижі. Оформляв спектаклі російського репертуару в Мадриді і Барселоні. Ілюстрував твори М. Гоголя, Ф. Достоєвського, А. Чехова, П. Клоделя. Брав участь у різноманітних виставках; у Каннах (1935) і кількох паризьких галереях (1946-1958) відбулися його персональні виставки. З 1953 р. – Кавалер ордена Почесного легіону.

   Лучани і гості міста незабаром познайомляться з чудовим надбанням Волинського краєзнавчого музею у його Художньому музеї.

Наталія Пушкар, Ілона Несторук

Фото Л.Максимова

Категорія: Волинський краєзнавчий музей | Переглядів: 880 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/4
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]