Головна » 2018 » March » 7 » Присвячується 204-й річниці від дня народження Т.Г.Шевченка та 104-й річниці від дня народження М.П.Куделі
14:18
Присвячується 204-й річниці від дня народження Т.Г.Шевченка та 104-й річниці від дня народження М.П.Куделі
Присвячується 204-й річниці від дня народження Т.Г.Шевченка та 104-й річниці від дня народження М.П.Куделі

Ти нам залишив прагнення високі,
Шляхи священні, по яких іти
Твого сумління й мужності уроки
Ми бережем і будем берегти.
Микола Палієнко

Серед тих, для кого Шевченкові слова стали дороговказом протягом всього свого життя, був наш земляк Микола Куделя – відомий збирач Шевченкіани і шанувальник творчості Великого Кобзаря. Надихаючись життєвим і творчим спадком національного пророка України, він із юнацьких років присвятив себе боротьбі за волю Батьківщини, тому був знаний як палкий український патріот, подвижник національної ідеї, борець за незалежність України. Шевченківську тематику в житті Миколи Куделі не можна вписати в рамки простого колекціонування. Він Шевченком жив, ним думав, через нього сприймав світ.

Любов до України та творчості Тараса Шевченка перейняла від Миколи Куделі і родина. В кожного вона проявляється по різному. Ось уже протягом багатьох років поспіль я, маючи мистецький хист, створюю художні роботи, в яких показано життєвий та творчий шлях поета.

Напередодні Шевченківських днів мною було відтворено копію однієї з акварелей під назвою «Почаївська лавра з півдня», на якій відтворено чудовий пейзаж і архітектуру найбільшої святині України. Вона була намальована Тарасом Шевченком під час подорожі Волинню в 1846 році, у складі співробітників Археографічної комісії, які збирали фольклорні та етнографічні матеріали нашого краю.

Ця невеличка колекція є даниною пам’яті палкому шевченкознавцю Миколі Куделі, який своє життя та діяльність поклав на вівтар утвердження української державності.

Ніна Фесенко,
доглядач ТНІМ імені Г. О. Гуртового,
внучка Миколи Куделі

Категорія: Торчинський народний історичний музей імені Григорія Гуртового | Переглядів: 527 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 4.8/4
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]