Головна » 2018 » June » 13 » Поповнення колекції «Меморіальний фонд Лесі Українки»
14:48
Поповнення колекції «Меморіальний фонд Лесі Українки»
Поповнення колекції «Меморіальний фонд Лесі Українки»

Фонд Лесі Українки Волинського краєзнавчого музею поповнюється постійно з різних джерел, у т. ч. завдяки дарункам людей небайдужих. Цього року фондова збірка «Меморіальний фонд Лесі Українки» поповнилась новими цікавими і рідкісними виданнями. Це книги Гліба Лазаревського «Молодість Лесі Українки» – перше видання якої було здійснене 1937 року накладом Центрального Українського Жіночого Товариства Союзу Українок у Львові, друге – 1943 року у видавництві «Український голос» у Вінніпезі (Канада). Біографічне оповідання, яке охоплює період від народження поетеси до 1895 року, до її повернення з Болгарії по смерті дядька, М. Драгоманова, створене автором 1937 року на основі архівних матеріалів родини Драгоманових, над якими Г.Лазаревський працював в Українському інституті у Варшаві під час відрядження 1930-39 рр. Ці та більш сучасні видання – збірки для дітей «Дивна хатка» з ілюстраціями художниці Лариси Іванової (Київ: «Веселка», 1988), книгу Лесі Українки «Поеми і драми», надруковану у видавництві «Мистецтво» (1980 р., м. Київ) подарував Мельник Сергій Михайлович.

Три книги – рідкісне видання, «Поезії (вибрані твори)» Лесі Українки (із серії «Українська класика»), здійснене 1946 року у Регенсбурзі до 75-ліття від дня народження поетеси; книгу – Леся Українка «Вибрані поезії», надруковану у 1943 році Українським видавництвом ЦК КПбУ; книгу із серії «Оперні та балетні лібретто»: М. А. Скорульський «Лісова пісня» (балет); В. Д. Кирейко «Лісова пісня», опера-феєрія (лібрето) що вийшла у видавництві «Музична Україна» (1982 р., м. Київ) подаровані колекціонером, краєзнавцем – Літевчуком Віктором Олексійовичем, нашим постійним дарувальником.

«Волинському краєзнавчому музею – з пошаною і вдячністю – упорядниця цієї книжки Лариса Мірошниченко. 17.05.2018 р. м. Київ» – з таким дарчим підписом Лариса Петрівна Мірошниченко, передала фундаментальну працю «Михайло Косач (Михайло Обачний). Твори. Переклади. Листи. Записи кобзарських дум» (Київ: Видавничий Дім «Комора», 2017).

Найстарший син у видатній родині, улюблений брат геніальної Лесі Українки, Михайло Косач прожив трагічно коротке, однак неймовірно яскраве та діяльне життя. Письменник і перекладач, один із найактивніших учасників київської «Плеяди», фізик, дослідник і викладач Дерптського, потім Харківського університету, метеоролог, винахідник, етнограф і любитель фотографії, – мав безліч обдарувань і широке коло захоплень.

У книжці зібрано досі мало відому його творчу спадщину (прозу, переклади), записи кобзарських дум, у більшості неопубліковані листи, а також подано розгорнуту біографію, проілюстровану численними світлинами, що збереглися в родинному архіві.

Волинський краєзнавчий музей висловлює щиру вдячність усім, хто долучається до комплектування колекції.

Наталія Пушкар,
головний хранитель Волинського краєзнавчого музею
Ілона Несторук,
старший науковий співробітник відділу фондів Волинського краєзнавчого музею

Фото Л. Максимова

Категорія: Волинський краєзнавчий музей | Переглядів: 432 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]