Головна » 2018 » November » 28 » «Півстоліття у музеї». Пам’яті подвижниці музейної справи волинського краю
13:54
«Півстоліття у музеї». Пам’яті подвижниці музейної справи волинського краю
«Півстоліття у музеї». Пам’яті подвижниці музейної справи волинського краю

У Волинському краєзнавчому музеї 29 листопада о 12.00 відбудеться презентація фотодокументальної виставки “Півстоліття у музеї”, присвяченої 90-літтю від дня народження Тетяни Андреєвої (1928–2005) – справжньої подвижниці музейної справи. Півстоліття пропрацювала Тетяна Петрівна у Волинському краєзнавчому музеї. Свій трудовий шлях вона присвятила становленню та розбудові музейних закладів Волині.

Довідково:

Народилась Т. П. Андреєва 22 листопада 1928 року на Чернігівщині в старовинному місті Новгороді-Сіверському. Після закінчення філософського факультету Київського державного університету ім. Т.Г.Шевченка у 1953 році була направлена на роботу у Волинську область. Спочатку трудилася старшим інспектором музеїв та охорони пам’яток історії та культури у Волинському обласному управлінні культури.

З 12 травня 1954 року працювала у Волинському краєзнавчому музеї на різних посадах, а з липня 1973 по січень 1987 року – заступником директора з наукової роботи музею. За час роботи у музеї під керівництвом Тетяни Петрівни було розширено мережу музейних закладів Волинської області, удосконалено їх структуру, створено нові експозиції. Були відкриті Володимир-Волинський, Ковельський та Кортеліський історичні, Любомльський і Маневицький краєзнавчі музеї, картинна галерея та музей атеїзму в Луцьку, ціла низка музейних закладів на громадських засадах, двічі перебудовано експозицію Колодяжненського літературно-меморіального музею Лесі Українки.

Під керівництвом Тетяни Андреєвої було створено нову експозицію Волинського краєзнавчого музею, відкриту у 1985 році, яка працює й нині. Саме вона організувала роботу і вивела Волинський краєзнавчий музей у другу категорію музейних закладів України.

Тетяна Петрівна була прекрасним методистом, лектором і екскурсоводом, співпрацювала з волинською організацією “Союзу українок”, активною учасницею і заступником голови осередку “Просвіти” “Світець” при Волинському краєзнавчому музеї, ініціатором та виконавцем цікавих проектів просвітницького характеру .

Науковець займалась вивченням життя і творчості Лесі Українки і Олени Пчілки, краєзнавців, природодослідників Волині. Вона була новатором у створенні перших виставок, присвячених Олені Пчілці “Світло добра і любові” (1990 р.), “Олена Пчілка. Сторінки життя і творчості” (1999 р.), Ользі Косач-Кривинюк “Берегиня родинної пам'яті”, видатному українському природознавцю П. А. Тутковському.

Науково-дослідницька, збиральницька робота вилилась у наукові публікації в періодичних виданнях і наукових збірниках. Андреєва Т. П. – автор наукових статей “Берегиня родинної пам'яті” (1996 р.), “Збір та використання в музейній роботі матеріалів досліджень П. А. Тутковського” (1998 р.), “Йосип Конрадович Пачоський” (1994 р.), “Діяльність Павла Аполоновича Тутковського на Волині” (1999 р.), “Олена Пчілка. Сторінки життя і творчості” (1999 р.), “Ольга Петрівна Косач-Кривинюк: сторінки біографії” (2002 р.), “Олена Пчілка. З досліджень та популяризації українських народних узорів” (2003 р.) і багатьох інших, а також спогадів про діяльність музейних закладів області.

Як визнаного фахівця музейної справи Тетяну Петрівну Андреєву неодноразово залучали до перевірки діяльності музеїв України. Вона брала участь у семінарах, нарадах музейних працівників.

Тетяна Андреєва – учасник Другої світової війни. За самовіддану працю нагороджена п'ятьма медалями, серед яких – “За трудову доблесть”, “Ветеран праці”, “Захисник Вітчизни”, неодноразово відзначалася почесними грамотами Волинської обласної ради, та облдержадміністрації та Міністерства культури України.

Тетяна Петрівна Андреєва – організатор музейної справи в Україні. Своє життя вона присвятила музейництву, збереженню, вивченню та популяризації пам’яток історії та культури Волині.

Категорія: Волинський краєзнавчий музей | Переглядів: 391 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]