Головна » 2014 » December » 11 » Ольга Кваша. Малярство у Художньому музеї.
14:34
Ольга Кваша. Малярство у Художньому музеї.
Ольга Кваша. Малярство у Художньому музеї.

   11 грудня у Художньому музеї відбулось відкриття виставки талановитої художниці Ольги Кваші, яка народилася в Луцьку, а зараз живе та працює у Львові. Вона надзвичайно любить своє рідне місто і щаслива, що виставка відкрилась саме у цьому музеї – це подарунок лучанам до зимових свят. Усього експонується 23 роботи.

   Ольга учасниця понад 30 виставок в Україні та Польщі. Твори зберігаються у приватних колекціях України, Росії, Польщі, Великої Британії, Німеччини, Франції, США, Канади, Японії, Бразилії. Визнає, що на її художній стиль, який дехто називає «наївним», вплинули твори Марії Приймаченко та Анрі Руссо.

   Відкриття виставки розпочалось, коли приїхали найдорожчі гості для Олі – батьки з донечкою Яринкою. Підтримка сім’ї особливо важлива, бо чоловік художниці знаходиться в зоні АТО.

   Підтримати Ольгу приїхав з Києва Ярема Шевчук. У його виконанні звучала старовинна музика, яка на думку художниці доповнює і допомагає зрозуміти її роботи.

   Розпочала відкриття Зоя Михайлівна Навроцька, завідувач музею. Вона пригадала, що в Олі була робота про Луцьк, яку вона назвала «Хризантемова столиця України». Як зізналась художниця, ця робота не продається.

   Ольга була не багатослівною, адже за неї говорять роботи. Головне – займатись улюбленою справою і тоді будеш щасливий. Напевно не випадково вона потрапила в Луцьку художню школу, а потім, поїхавши до Львова поступати на журналістику, не випадково вступила до Львівської Академії Мистецтв.

   Захід відвідала начальник Управління культури Луцької міської ради Гнатів Тетяна Федорівна. Вона розповіла, що знайома із творчістю Ольги Кваші, але відклала інші справи, щоб побачити таку чудову виставку.

   Поділилась враженнями від побаченого і поетеса Клава Корецька. Як для давнього природолюба, їй роботи Олі пахнуть і дихають любов’ю до рідного краю. Назви говорять самі за себе: «Дорога до квітня», «Теплі схили», «Осінні береги», «Сновидіння верховин», «Стелиться сніжиста путь»...

   Поетеса прочитала присутнім свій новий вірш на тему дітей і війни на сході України і запропонувала Ользі проілюструвати його.

   Волинська літераторка Галина Яструбецька сказала, що роботи Ольги Кваші безперечно торкнулись і її душі.

   Керівник галереї мистецтв «АРТ-кафедра» Леся Корсак привітала художницю із відкриттям виставки і запросила з новими виставками до себе.

   Ольга також є ілюстратором дитячих книжечок. Уже є чотири, остання з яких Євгена Гуцала «Зайці в полі варять борщ», «Видавництво Старого Лева», Львів, 2014. Вона розповіла, що ілюстрації до книжки робились в надзвичайно короткі строки і навіть донечка Яринка допомагала.

   Колектив Художнього музею запрошує відвідати чудову виставку. Приходьте!

Джерело: Художній музей

Категорія: Художній музей | Переглядів: 971 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]