Головна » 2018 » March » 23 » Обласний музей запрошує на презентацію виставки «Великдень»
18:16
Обласний музей запрошує на презентацію виставки «Великдень»
Обласний музей запрошує на презентацію виставки «Великдень»

26 березня о 12 годині у Волинському краєзнавчому музеї відбудеться відкриття виставки «Великдень».

Писанка, як символ весняного відродження природи, відома багатьом народам світу. Вона має давню історію. Християни, які перейняли звичай писати писанки, побачили в них знак воскресіння й вічного життя. Писанка стала символом радості, всепрощення й великоднього привіту.

В Україні писанка ще й є народним символом. До Великодня їх створюють у різних регіонах нашої держави, зокрема й на Волині. Нині у нашому краї писанкарське мистецтво активно розвивається.

На виставці «Великдень» представлені писанки, виконані восковим розписом, волинських авторів, що є учасниками щорічного обласного конкурсу «Волинська писанка третього тисячоліття».

Окремий розділ виставки створюють глиняні писанки луцьких майстрів-гончарів: Анатолія Філозофа, Сергія Столярука, Жанни Миляшкевич, Віктора Дудка, а також учнів Луцької художньої школи та вихованців гуртка народних ремесел Баївської ЗОШ І-ІІІ ст. Кожна робота відображає характерний для автора стиль виконання.

Представлена на виставці авторська колекція одягу викладача Нетішинської міської художньої школи Тетяни Погуральської – «Трипільські спогади», розроблена майстринею за мотивами трипільських символів, що використовуються і в писанковому розписі.

Християни світу мають різні традиції святкування Великодня. Певні елементи є подібними, інші ж – абсолютно відмінними. То ж за допомогою світлин та відповідних атрибутів на виставці зроблені акценти на сучасних традиціях різних країн світу.

На відкритті виставки «Великдень» буде проведене практичне заняття з розпису писанки для учнів 5 класу Луцької школи №10.

Категорія: Волинський краєзнавчий музей | Переглядів: 503 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]