Головна » 2018 » June » 12 » Обласний музей запрошує на «НЕОЛОГІЗМИ від Володимира Немири»
12:45
Обласний музей запрошує на «НЕОЛОГІЗМИ від Володимира Немири»
Обласний музей запрошує на «НЕОЛОГІЗМИ від Володимира Немири»

19 червня о 14.00 год. у Волинському краєзнавчому музеї відкривається вперше в Луцьку персональна художня виставка «НЕОЛОГІЗМИ від Володимира Немири» відомого українського митця зі Львова.

Довідково:

Володимир Немира народився 15 листопада 1949 року в м. Львові. Навчався у Львівському державному інституті прикладного і декоративного мистецтва (тепер Львівська Національна академія мистецтв) на відділі кераміки, який закінчив у 1975 році. Його учителі: Роман Сельський, Зеновій Флінта, Володимир Овсійчук, Іван Томчук. Член Національної Спілки художників України. Працює в галузі малярства, графіки.

«Шлях Володимира Немири був нелегкий, але він мав у житті гарних педагогів. Він шукав себе у різних напрямках. На цій виставці представлені живопис і монотипії Володимира Немири», – розповіла завідуюча ХММ Олени Кульчицької Любов Кость.

У 1993 році Володимир Немира виїхав до США. Проживав у Чікаго, Нью-Йорку, Клівленді. Разом з дружиною – скульптором Катериною Немирою, організував мистецький центр «Світлиця», навколо якого гуртувалася здібна молодь.

Модерністичний світогляд художника сформувався під впливом українських художників-модерністів – Нью-Йоркської групи Юрія Соловія, Михайла Дзиндри, Емми Андієвської, котрі творили в США ще у 1960-х-1980-х роках. Абстракція як спосіб самовираження уже тоді переважав у творчості українського митця. Його полотнами захоплювалися мистецькі критики. На американському континенті Володимир Немира мав вісім персональних виставок.

У 2008 році Володимир Немира повернувся в Україну. 2008-2017 роки – майже десятиліття творчої праці на рідній землі, пошуків та досягнень. Це десятиліття – «повернення до себе», усвідомлення свого творчого Я, прагнення жити життям свого народу, вслухатися у симфонію людського буття. Повернення до традицій української образотворчості, до витоків народного мистецтва – простого і щирого у своїх засобах, прочитується у його творах останніх років.

«Раніше мої роботи передавали енергію предметів, будинків, людей. А в цьому періоді мені хотілося передати стан своєї душі. Я передаю кольором фактурою, лінією те, що в мене накопичилось у серці, у душі… Одного мотиву у цей період не було. Я весь відгукувався на те, що робиться у моїй державі, на моїй землі – чи були якісь успіхи, чи була біда, чи до когось прийшов лист, що дитина загинула, чи хтось поранений. Це все на мене впливає і я це передаю. Або я бачу онуків, тішуся, і це зовсім інакша енергія. Я малюю те, чим я живу», – розповів Володимир Немира.

Новаторством позначені його пошуки у техніці кольорової монотипії. Володимир Немира – митець тонкої духовної структури, заглиблений у філософське споглядання світу. Речі прості і побутові у його монотипіях набувають високого звучання і стають вагомим предметом його творчості. Асоціативне трактування станів природи, побутових і суспільних явищ простежується у монотипіях «Мокрінь», циклі «Полісся», «Лахи», «Скіфські баби», «Гобелен», «Тартак», «Горбатка», «Рубель», «Віче», «Танець», «Очікування» та в малярських полотнах «Під захистом», «Ярило», «Вам відчиниться» та ін.

Художник має ряд персональних виставок в Україні, а також бере активну участь у спільних мистецьких проектах, які відбуваються не тільки у Львові та Києві, а також в інших містах України: Новій Каховці, Бердянську, Маріуполі, Запоріжжі. Твори Володимира Немири зберігаються у численних музейних та приватних колекціях в Україні та закордоном.

Любов КОСТЬ,
завідувач відділом Художньо-меморіального музею Олени Кульчицької

Категорія: Волинський краєзнавчий музей | Переглядів: 434 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]