Головна » 2014 » September » 23 » Нове життя давніх образів.
15:49
Нове життя давніх образів.
Нове життя давніх образів.

   23 вересня 2014 року у Музеї волинської ікони відкрилася виставка "Нове життя давніх образів". На виставці представлені пам’ятки сакрального мистецтва XVI – XVIII ст., які були відреставровані у 2013-2014 роках у Національному науково-дослідному реставраційному центрі України (Київ), Львівській філії ННДРЦУ, Національній Академії образотворчого мистецтва і архітектури та реставраційній майстерні Волинського краєзнавчого музею.

   У відкритті виставки прийняли участь Мирослав Откович – директор Львівської філії ННДРЦУ та працівники філії, Ганна Волощук – художник-реставратор науково-дослідного відділу реставрації творів темперного живопису ННДРЦУ.

   На виставці вперше представлені ікони виконані у традиційній манері написання темперними фарбами на дерев'яній основі ("Спас Вседержитель", "Свята Параскева", "Пророки Аарон і Соломон", "Пророк Соломон", "Благовіщення" та ін.), а також виконані олійними фарбами на полотні ("Новозавітна Трійця-Батьківство", "Богородиця Печерська/Новозавітна Трійця з пророками, апостолами і святими"), царські врата, скульптура "Апостол Петро".

   Справжнім відкриттям стала ікона "Святий Миколай", яка до реставрації мала зображення "Моління про чашу". Різностороннє наукове дослідження дало підстави датувати образ кінцем XVI ст. Ікона "Воздвиження Чесного Хреста" відповідно до особливостей стилістики письма, побудови композиції, трактуванню персонажів і архітектурного стафажу можна віднести до творчості Волинського іконописця 1630 року. Під час реставрації ікони "Свята Параскева" був знятий пізніший запис і відкрився донаторський напис із датою створення – 1749 р.

   Виставка наочно демонструє якість і рівень професійної підготовки сучасних реставраторів, свідчить про складність проведених реставраційних робіт і робить вагомий внесок у справу збереження та вивчення української мистецької спадщини.

Джерело: Музей волинської ікони

Категорія: Музей волинської ікони | Переглядів: 904 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/4
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]