Головна » 2018 » March » 1 » Національна валюта – невід’ємний атрибут державності
14:10
Національна валюта – невід’ємний атрибут державності
Національна валюта – невід’ємний атрибут державності

28 лютого 2018 року у Затурцівському меморіальному музеї В’ячеслава Липинського відбулась презентація виставки “Національна валюта – невід’ємний атрибут державності”, приурочена 100-річчю перших українських грошей.

Власні гроші, як і герб, прапор, гімн, територія, обмежена кордонами, є ознаками суверенності країни. Тому ювілейну дату української національної валюти затурцівські музейники вирішили відзначити створенням та відкриттям оригінальної експозиції.

У просторій виставковій залі на тринадцяти стендах та в девяти вітринах розташовано близько півтисячі експонатів. Це предмети і гроші, фото і документи, поштівки та конверти, книги і журнали; деякі з них є рідкісними. Серед найцінніших – старовинні монети і бони, фото керівників Української Народної Республіки та Української Держави періоду Гетьманату, література і періодичні видання, листівки з українською національною символікою, надіслані науковцями зі США.

В експозиції – матеріали з фондів Затурцівського та Волинського краєзнавчого музеїв, а також з приватних колекцій затурчан Галини Ушакової і Сергія Музики, жителя села Піддубці Луцького району Олексія Гадзінського, дарунок музею жительки села Війниця Локачинського району Тетяни Томкевич. Колекціонери не лише поповнюють свої збірки рідкісними старовинними монетами і купюрами, а й збирають цікаву інформацію про світ грошей, яка друкується у книгах і перодичних виданнях. Тому суттєвим доповненням виставки є “цікавинки” з періодики, матеріали про художників-графіків – творців першої української валюти, види волинських міст початку ХХ століття, де видавались “місцеві” гроші, цінні папери окупаційних властей, словничок нумізмата, а також відомості про дарувальників із зарубіжжя, які передали у фонди Затурцівського музею рідкісні матеріали.

Запрошуємо волинян і гостей краю відвідати нашу виставку.

Наталія Гатальська,
автор виставки, провідний науковий співробітник
Затурцівського меморіального музею В’ячеслава Липинського

Категорія: Затурцівський меморіальний музей В.Липинського | Переглядів: 527 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]