Головна » 2018 » December » 7 » На сторожі прав людини
10:46
На сторожі прав людини
На сторожі прав людини

У понеділок, 10 грудня, об 11.50 у Волинському краєзнавчому музеї відбудеться презентація виставки «На сторожі прав людини». Приурочена вона міжнародному Дню прав людини. 10 грудня 1948 року Генеральна Асамблея ООН прийняла Загальну Декларацію Прав Людини. Декларація складається з 30-ти статей, які лягли в основу наступних міжнародних договорів, у регіональних документах по правах людини, національні конституції (у тому числі й України) та інші закони.

На виставці представлені матеріали, що висвітлюють участь відомих вихідців з Волині у правозахисному русі. Це, зокрема, сенаторка Олена Левчанівська, яка фактично було першою правозахисницею на Волині у 1920-х роках. Вона неодноразово виступала на феміністичних з’їздах у Європі, де перед світовою громадськістю ставила питання про порушення прав українських жінок та дітей-сиріт.

Низка волинян-дисидентів приймали участь у правозахисних організаціях, які боролися проти порушення прав людини в СРСР. Данило Шумук був членом Української Гельсінської групи. Миколу Коца ще з 1970-х років підтримувала на засланні Amnesty International (організація, яка отримала Нобелівську премію миру в 1978 році), а пізніше він був членом її української асоціації. Євген Сверстюк був президентом українського відділення International PEN Club. Експонуються документи, що висвітлюють правозахисну діяльність дисидентів, представлені їхні книги, фотографії.

Висвітлено на виставці і діяльність сучасного правозахисного руху в Україні. Зокрема, представлено блок матеріалів, присвячених діяльності Amnesty International в Україні, директоркою якої є відома правозахисниця Оксана Покальчук, з відомої волинської родини Покальчуків. Це, зокрема, світлини з різних акцій, установчі документи Amnesty International в Україні, періодичні правозахисні видання організації.

Виставка «На сторожі прав людини» буде працювати в дні роботи Волинського краєзнавчого музею до кінця 2018 року.

Категорія: Волинський краєзнавчий музей | Переглядів: 689 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 4.3/3
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]