Головна » 2014 » September » 3 » Музейні працівники та вся культурно-мистецька Волинь сумує...
11:40
Музейні працівники та вся культурно-мистецька Волинь сумує...
Музейні працівники та вся культурно-мистецька Волинь сумує...

Глибоким болем у серцях працівників культури і мистецтва Волині обізвалася сумна звістка про те, що відійшов у вічність БОРИС ПЕТРОВИЧ КЛІМЧУК – державний, громадський діяч, якому вдалося багато зробити для розвитку культури краю, творчого зростання волинських митців, належного пошанування їх здобутків Українською державою.

Ми цінуємо той факт, що на всіх етапах керівництва Волинською областю Борис Петрович активно сприяв реформуванню культурно-мистецької галузі, інтеграції її в європейський контекст. В умовах нестачі бюджетного фінансування кінця 90-х років завдяки його конструктивній позиції проведено капітальний ремонт музею-садиби Лесі Українки в селі Колодяжному, у новому приміщенні відкрито унікальну експозицію Музею волинської ікони. Борис Петрович доклав чимало зусиль для презентації мистецьких досягнень волинян під час творчих звітів у Національному палаці культури «Україна». Перебуваючи на державній, дипломатичній роботі поза межами Волині, він зберігав жвавий інтерес до духовного життя волинської громади, щиро радів мистецьким звершенням земляків.

Добротворча місія Бориса Петровича одержала конкретне продовження після повернення на Волинь у 2010 році. Упродовж 2010-2013 років голова обласної державної адміністрації, депутат обласної ради Б.П.Клімчук, використовуючи значний досвід керівника-господарника, дбав про залучення додаткових інвестицій для оновлення обличчя культурної галузі. Завдяки допомозі Бориса Петровича стали окрасою міста реконструйовані приміщення обласних академічних музично-драматичного театру імені Т.Г.Шевченка та театру ляльок, Художнього музею в м. Луцьку. Патріот Волині, він долучився до вшанування пам’яті В’ячеслава Липинського, Ігоря Стравінського відкриттям сучасних музейних комплексів у Затурцях та Устилузі.

Важливою сторінкою діяльності Бориса Петровича стала підтримка ініціативи встановлення погруддя Олені Пчілці в обласному центрі. Об’єднавши для користі справи зусилля обласної, міської влад, громадськості, особисто контролював всі етапи його будівництва та виголосив привітальне слово при його відкритті 29 червня 2011 року.

Заснований Б.П. Клімчуком благодійний фонд «Рідна Волинь» узяв під опіку артистів, літераторів, журналістів, допомагаючи у реалізації їх видавничих, мистецьких проектів. Фондом запроваджено літературну премію імені родини Косачів, якою відзначалися волинські письменники за кращі твори для дітей. Рік тому, 01 серпня 2013 року, у день 100-річчя від дня смерті Лесі Українки на могилі її брата Миколи Косача в селі Колодяжному за ініціативою Бориса Клімчука встановлено пам’ятник.

У пам’яті волинян Борис Петрович назавжди залишиться як неординарна, яскрава творча особистість, залюблена у самодіяльне мистецтво, поезію, музику, адже саме він започаткував традицію проведення благодійних концертів органної музики в Кафедральному костелі Петра і Павла. Вважаючи найціннішим надбанням рідного краю талановитих людей, Борис Петрович був особистим другом і порадником багатьох митців.

Тож хай повага і любов культурно-мистецької Волині ляжуть нев’янучими квітами на Вашу передчасну могилу, шановний Борисе Петровичу!

Вічна Вам пам’ять!

В.Зінкевич, В.Дмитрук, С.Єфіменко, Т.Рівець, О.Стадник, В.Чепелюк, З.Комарук, В.Лисюк, М.Лазука, Г.Овсійчук, А.Силюк, З.Навроцька, Т.Єлісєєва, В.Комзюк, Л.Рожнова, О.Огороднік, Л.Стасюк, М.Мах, Н.Граніч, В.Панасюк, Я.Корнилюк, В. Тиможинський, Д.Поштарук, П.Савош, Л.Мікоян, А.Глива, Л.Приходько, П.Ластівка, П.Рудецький

Категорія: Волинський краєзнавчий музей | Переглядів: 791 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/5
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]