Головна » 2014 » December » 8 » Музей Луцького братства запрошує на виставку давніх образів Луцька і Волині.
12:03
Музей Луцького братства запрошує на виставку давніх образів Луцька і Волині.
Музей Луцького братства запрошує на виставку давніх образів Луцька і Волині.

85-РІЧНОМУ ЮВІЛЕЮ ВОЛИНСЬКОГО КРАЄЗНАВЧОГО МУЗЕЮ

ЩЕ ОДНА ВИСТАВКОВА ПРИСВ’ЯТА –

«ОБРАЗ ЛУЦЬКА І ВОЛИНІ У ФАЛЕРИСТИЦІ, ГЕРАЛЬДИЦІ ТА СФРАҐІСАХ»

   10 грудня 2014 року о 12 годині в Музеї історії Луцького братства відбудеться відкриття виставки «Образ Луцька і Волині у фалеристиці, геральдиці та сфраґісах», яка є продовженням циклу заходів, присвячених 85-річному ювілею Волинського краєзнавчого музею.

Святий Миколай на печатці Луцька

   Над виставкою працювали наукові співробітники музейного відділу Андрій Боярчук і Олена Бірюліна та головний хранитель фондів обласного музею Наталія Пушкар.

   В центрі експозиції виставки одна з провідних «класичних» спеціальних історичних дисциплін – сфрагістика, актуальність якої в сфері історичного пізнання постійно зростає. Важливість проблематики підкреслена на виставці сучасними творами молодої української геральдичної науки – діючими гербами волинських міст, що реконструювались на основі історичних печаток. Вибірка окремих оригінальних сфраґісів Волинського краєзнавчого музею виставлятиметься тут вперше. В переддень пошанування святителя Миколая Мирлікійського – «всенародного святого» в Україні – особливим акцентом виставки є ретроспективна історія луцького герба з образом святого.

   Окремий блок виставки складатимуть предмети медальєрного мистецтва, зокрема із зображенням двох геніальних творців, життя яких пов’язане з Волинню – Лесі Українки та Юзефа Ігнація Крашевського. Останній, що належить до найплодовитіших авторів в історії польської літератури, більше як 20 років свого життя господарював і творив у власних маєтках на сучасній Волині. Також відвідувачам виставки будуть представлені ювілейні та пропам’ятні монети – талановитого математика Михайла Кравчука, акторки театру і кіно Наталії Ужвій, знаного політичного, громадського та церковного діяча Івана Огієнка.

   Суміжними тематичними блоками будуть показані предмети фалеристики, що відображають промисловий потенціал Волині, зокрема ювілейні значки і нагрудні знаки приурочені ювілейним датам Луцького автомобільного заводу, Луцького цукрового заводу та іншим; природоохоронну діяльність Шацького національного парку; радянську історію Волині (значки комсомольської та піонерської організацій, учасників соціалістичних змагань тощо). Презентуватимуться значки та медальйони на релігійну тематику, в тому числі нагрудні знаки членів православних братств на Волині у ХІХ ст.

   Виставка діятиме впродовж кількох місяців. Адреса музею: м.Луцьк, вул. Кондзелевича, 5 (Старе місто). Замовити екскурсію можна за тел. 72-33-71.

Категорія: Музей історії Луцького братства | Переглядів: 943 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/4
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]