Головна » 2014 » September » 3 » Камінь-Каширський музей тепер має зуб мамонта.
09:57
Камінь-Каширський музей тепер має зуб мамонта.
Камінь-Каширський музей тепер має зуб мамонта.

   Цікава знахідка нещодавно трапилась у селі Бузаки Камінь-Каширського району: під час копання ставка на обійсті Наумиків було виявлено два корінних зуби нижньої щелепи мамонта. Власне, це місце знаходиться майже в заплаві річки Турії. Унікальні речі дуже добре збереглись у глиняному грунті на порівняно невеликій глибині – близько трьох метрів. Їх вага сягає відповідно – 3, 8 кг і 4, 3 кг.

   Для додаткової інформації один екземпляр був відправлений у профільні установи Києва, а другий – господарі згодились передати до районного краєзнавчого музею.

   Очевидним є факт, що на місці знахідки варто провести детальні археологічні обстеження на предмет виявлення останків вимерлої тварини.

   Відомо, що мамонти, які відносились до роду ссавців, жили на нашій планеті в четвертинний період; вимерли близько 10 000 років тому. То були травоїдні тварини; влітку вони паслись на берегах річок, озер, а в холодну пору по долинах рік кочували в південні райони. Основною їжею мамонтів була глиця, листя дерев, паростки, чагарники; за добу одна особина споживала 300-400 кг пухкої харчової маси. Пережовування грубої рослинної їжі сприяло поступовому стиранню зубів. Коли зуб стирався, він випадав, а на його місці виростав новий. Рельєфна поверхня віднайденого зуба добре збереглася через тисячоліття.

   Неймовірне – поруч!

Наталя Пась,

директор Камінь-Каширського краєзнавчого музею

Категорія: Камінь-Каширський народний краєзнавчий музей | Переглядів: 985 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/7
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]