Головна » 2014 » December » 8 » Іваничівський історичний музей відвідали науковці з Тернопільщини.
11:52
Іваничівський історичний музей відвідали науковці з Тернопільщини.
Іваничівський історичний музей відвідали науковці з Тернопільщини.

   3 грудня працівники гуманітарно-педагогічної академії імені Т.Шевченка міста Кременець з робочою поїздкою побували на Волині, зокрема, відвідали Іваничі і Павлівку Іваничівського району. В Іваничівському історичному музеї Афанасій Ломакович – професор, ректор Кременецької гуманітарно-педагогічної академії ім. Т.Шевченка, Олег Василишин – доцент, професор кафедри української мови і літератури, Володимир Мазурок – декан філологічного факультету зустрілися і поспілкувалися з краєзнавцями Іваничівщини Володимиром Матвіюком – головою районного краєзнавчого осередку, Ларисою Куль – директором Іваничівського історичного музею, Марією Маймурою – завідуючою РМК відділу освіти Іваничівської райдержадміністрації.

   Темою для обговорення було питання щодо підготовки відзначення у 2015 році в Кременецькій академії 250-річчя з дня народження Тадеуша Чацького (1765-1813) – відомого вченого і громадського діяча, просвітянина, засновника Кременецького ліцею, найбільшого навчального закладу на Правобережній Україні у ХVІІІ ст. Науковці відвідали місця, пов’язані з життям і діяльністю Тадеуша Чацького. Побували у селі Павлівка (колись містечко Порицьк), де майже 250 років мешкав рід відомих польських графів Чацьких. В Іваничівському історичному музеї гостей з Кременця зацікавив оригінальний експонат – пам’ятна дошка з дзвіниці, яка була споруджена графом Ф.В.Чацьким і селянами Порицької волості на честь коронування царя Олександра ІІІ. Дошка датована 30 серпня 1891 року і була розміщена на дзвіниці біля костелу в Порицьку.

   Зустріч була цікавою і корисною для підтримання подальшої співпраці краєзнавців і освітян Іваничівщи з науковцями Кременця.

Лариса Куль,

директор Іваничівського історичного музею

Категорія: Іваничівський народний історичний музей | Переглядів: 1037 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]