Головна » 2018 » March » 24 » Фотовиставку до 100 річчя сірожупанної дивізії презентували у Володимир-Волинському музеї
13:26
Фотовиставку до 100 річчя сірожупанної дивізії презентували у Володимир-Волинському музеї
Фотовиставку до 100 річчя сірожупанної дивізії презентували у Володимир-Волинському музеї

У березні 1918 року у Володимирі-Волинському відбулося формування сірожупанної дивізії. Її ядро становили українські полоненні вояки з австрійських таборів Фрайштадт і Йозефштадт. Дивізія дістала назву Перша стрілецько-козацька, а сірожупанною її назвали через колір одностроїв у яких ходили вояки. До її складу входили 4 піші полки, 1 гарматний дивізіон, 1 кінна і 1 інженерна сотня. У 1918 році чисельність дивізії налічувала до 6 тис. козаків.

З виникненням Української держави дивізія перейшла на службу до гетьмана Павла Скоропадського, який скоротив її чисельність наполовину, вважаючи, що вояки, які перебували у полоні, не можуть вірно служити йому.

Павло Скоропадський

Згодом дивізія брала участь у антибільшовицькій боротьбі на Сході України, воювала проти радянських військ, які наступали на Україну зі сторони кордону з Білорусією.

І хоча історія дивізії була не довгою, її діяльність стала ще однією спробою українців у 20 столітті поборотися за Незалежну Україну.

З нагоди ювілейної дати наукові співробітники Володимир-Волинського історичного музею імені О. Дверницького організували фотовиставку про бойовий шлях дивізії та її командирів, показали відеофільм, який із зацікавленням подивилися учні 8 класу гімназії імені О. Цинкаловського з вчителем Володимиром Данилюком та депутати міської ради.

Науковий співробітник ДІКЗ «Стародавній Володимир» Орися Вознюк розповіла учням про історію дивізії, її командирів. Приємно, що у 1918 році вояки дивізії були причетні до підтримки українських шкіл на Володимирщині, а володимирська малеча навчилася у них співати гімн «Ще не вмерла Україна».

Директор музею Володимир Стемковський зазначив, що ця виставка є спробою донести до жителів Володимира-Волинського історію сірожупанної дивізії, оскільки володимирчани можуть пишатися, що це військове формування організовувалося на теренах княжого міста.

Наукові співробітники музею прочитають лекцію про історію дивізії для солдатів місцевої військової частини.

Богдан Янович,
науковий співробітник Володимир-Волинського історичного музею імені О.Дверницького

Фото Володимир-Волинського історичного музею імені О. Дверницького та Volyn UA

Категорія: Володимир-Волинський історичний музей | Переглядів: 603 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 1.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]