Головна » 2016 » October » 16 » «Єго свѣтлость отець Іоан Василевич, правдивий пастир, чесний чоловік»
21:23
«Єго свѣтлость отець Іоан Василевич, правдивий пастир, чесний чоловік»
«Єго свѣтлость отець Іоан Василевич, правдивий пастир, чесний чоловік»

«Єго свѣтлость отець Іоан Василевич, правдивий пастир, чесний чоловік»
– музейний захід з циклу «Фундатори Луцького братства»

19 жовтня о 14-00 в Музеї історії Луцького братства пройде чергова історична година з циклу науково-просвітницьких заходів, присвячених 400-літньому ювілею Луцького Хрестовоздвиженського братства (1617).

Соціальні портрети засновників цієї волинської спільноти – представників шляхетського класу, правників та благодійників місцевого «руського» шпиталю були представлені в музеї протягом року.

Цього разу розмова піде про важливу складову Луцького братського союзу – духовенство. З-поміж їх числа – дві масштабні фігури: інтелектуал, луцький єпископ Афанасій Пузина та братський ігумен, видатний іконописець Йов Кондзелевич. У центрі уваги також життєва доля духівника луцьких братчиків, першого настоятеля братського храму отця Івана Васильовича «Красноставського». Він з когорти тих, хто свідомо обрав священицький сан у 1599 р., в найскладніший для традиційної Української Православної Церкви період після її делегітимації на унійному соборі в Бересті.

Земна кончина ієрея ознаменувалась випуском в Луцьку братської колективної збірки ранньобарокових віршованих поезій під назвою «Лямент». Збірка вийшла у 1628 році і їй судилося стати першою друкованою книгою в місті. Автори віршів – вчителі і вихованці братської школи, луцькі міщани, місцеве духовенство.

Як духовний лідер братський священик Іван, «правдивий пастир», «чесний чоловік» – це цілий світ, ідеальний універсум, до якого ми вічно прагнемо. Таким він виглядає у світлі панегіричної поезії, яка читатиметься мовою оригіналу під час історичної години.

На завершення запропонуємо запрошеній на захід студентській молоді пограти у призабуті барокові літературні забави – складання анаграм та розгадування криптограм.

Лектор – Олена Бірюліна, провідний науковий співробітник Волинського краєзнавчого музею, завідувач Музею історії Луцького братства.

Вхід вільний.

Адреса музею: Луцьк, вул. Йова Кондзелевича, 5
Телефон для довідок: (0332) 72-33-71

Категорія: Музей історії Луцького братства | Переглядів: 753 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 1.5/4
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]