Головна » 2018 » December » 10 » До дня працівників статистики в Україні
13:09
До дня працівників статистики в Україні
До дня працівників статистики в Україні

Там, де зароджується держава, окрема роль відводиться статистиці. За її допомогою можна зафіксувати будь-які зміни і перетворення, що стосуються різних сфер життя. Професійне свято працівників статистики щорічно відзначається 5 грудня. З цієї нагоди у КУ «Рожищенський районний історико-краєзнавчий музей» відбувся черговий «Професійний діалог поколінь».

Заступник голови районної ради Раїса Кучмук у своєму вступному слові нагадала присутнім про важливість цієї професії. Зокрема, вона наголосила, що робота працівників статистики неоціненна для історії та держави, а також дуже відповідальна, адже кожен відповідає за достовірність того, що подає.

Коротко про історію становлення та розвитку статистики розповіла присутнім директор музею Наталія Патійчук. За її словами витоки української статистики сягають часів Київської Русі. Спершу статистика мала суто практичний характер і використовувалась для стягнення податків. Уже згодом проводились переписи не тільки об’єктів, а й населення, а також робили порівняльні розрахунки по різних галузях. Варто зазначити, що Управління Волинської області, як управління у складі апарату Уповноваженого Державної планової комісії Ради Народних Комісарів УРСР по Волинській області було створене у грудні 1939 року. Із утворенням обласного управління з’являються і районні відділи, зокрема і Рожищенський.

Продовжила діалог поколінь директор Рожищенської філії Центру зайнятості Лариса Вишневська повідомила, що молодь, яка закінчила навчання за спеціальністю «статистика» не звертаються до Центру. Також, вона назвала низку цікавих фактів про те, яким чином у давнину робили обрахунки, а також про тонкощі ведення статистичних даних, які зводяться у Центрі зайнятості.

Про тонкощі професії розповіла начальник відділу статистики у Рожищенському районі Тетяна Слобода. «Наша робота дуже делікатна і різнобічна. Ми її дуже любимо і живемо нею. Не всі можуть працювати у статистиці. Потрібно бути допитливим, по декілька раз робити розрахунки і перевірки» – зауважила Тетяна Анатоліївна.

Вона наголосила, що одним із негативних моментів є те, що у нашому районі раніше здавали звіти 45 юридичних осіб, які займаються тваринництвом, а на сьогодні їх всього 11 і, на жаль, вони продовжують вибувати. Цікавою роботою було створення перепису товару і торгових точок, пізніше переписували сади, тварин. Також, вони проводили роботу по цінах, щоб розрахувати індекс інфляції. «Це така кропітка робота була. Ми обстежували 650 цін. Для того, щоб зробити одну ціну на певний товар, потрібно було обстежити 5 точок. В цьому звіті також був розділ про послуги. Ми обстежували перукарні, автостанцію та інші заклади. Це настільки було цікаво. Всю цю базу ми маємо. Зараз наш район зняли, обстеження проводяться тільки у великих районах» – розповіла Тетяна Слобода.

У ході профдіалогу учасники розповіли про чому саме обрали дану професію, а також наголосили на тому, що важливою ланкою їх роботи, окрім математичних розрахунків, є психологічний аспект, адже потрібно знайти підходи до кожної людини, яку вони опитують.

Дякуємо Тетяні Слободі за передачу музею книги Головного управління статистики у Волинській області.

Джерело: Рожищенський районний історико-краєзнавчий музей

Категорія: Рожищенський народний краєзнавчий музей | Переглядів: 471 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]