Головна » 2015 » September » 30 » Четвертий Всеукраїнський музейний фестиваль завершився. Враження одного з переможців
11:16
Четвертий Всеукраїнський музейний фестиваль завершився. Враження одного з переможців
Четвертий Всеукраїнський музейний фестиваль завершився. Враження одного з переможців

   Маневицький краєзнавчий музей переможець Четвертого Всеукраїнського музейного фестивалю «Музей і діти: дитячі програми, центри, музеї» в номінації «Впровадження музейних програм, акцій, заходів» (промоушен) за проект «Земля моя – земля моїх батьків» – зустріч поколінь Українських нащадків, доля яких розкидана по світі.

   В четвертому Всеукраїнському музейному фестивалі в м. Дніпропетровську Маневицький краєзнавчий музей приймав участь у двох номінаціях, у конкурсі «Впровадження дитячих музейних програм, акцій, заходів (промоушен)», та «Мистецтво музейної експозиції».

   На даний час в Маневицькому краєзнавчому музеї діє чотири музейні проекти:

   Перший Міжнародний «Земля моя – земля моїх батьків», спільно з жителем штату Денвер, США Джойлем Сузелем (батько Айзек Сузел жив в Маневичах по 1945 рік), З 19 по 24 серпня 2013 року в рамках проекту було проведено ряд заходів. Найвдалішим це була проведена на базі музею Міжнародна наукова конференція «Минуле і сучасне Волині та Полісся. З історії єврейської громади Волині». Наймасовішим було проведення заходу для дітей «Зустріч поколінь Українських нащадків, доля яких розкидана по світі».

   Другий – Міжнародний «Перша світова війна на Волинському Поліссі» спільно з музеєм Юзефа Пілсудського в Сулеєвку Республіка Польща, та історичним музеєм Варшави РП. В 1916 році до сторіччя подій на Волинському Поліссі планується ряд заходів, найбільший це проведення на базі музею Міжнародної наукової конференції «Битва під Костюхнівкою – найбільша битва Луцького прориву».

   Третій Всеукраїнський «Маневицький краєзнавчий музей – науково-дослідний, туристично-мистецький центр Волинського Полісся». Вже в музеї відкрито туристично-екскурсійний центр, а також на території музею планується створення музею скансена «Поліське село».

   Четвертий Всеукраїнський щойно розроблений, музей одного експоната «Човен-довбанка». Буквально 27 серпня 2015 року в руслі річки Стир було виявлено унікальну знахідку «Човен-довбанку» довжиною 12 метрів яка знаходилась на глубині 5 метрів, і яка має стати візитною карткою Маневиччини.

   В рамках Міжнародного музейного проекту «Земля моя – земля моїх батьків» на базі Маневицького краєзнавчого музею було проведено ряд заходів для дітей. Під час проведеного заходу для дітей «Зустріч поколінь Українських нащадків, доля яких розкидана по світі», що відбувся в конференц - залі Маневицького краєзнавчого музею, до Маневич завітали - від 1-о покоління Українських нащадків Хаїм Кемелмехер (Гарі Камел) – Нью-Йорк, який проживав в Маневичах до 1942 року, п’ятеро Українських нащадків другого покоління, батьки яких проживали в Маневичах до 1942 року – Дмитро Гершегорін –Денвер, Перрі Кемел – Чикаго, Емілі Пассоу – Філадельфія, Джойл Сузел – Денвер, Енн Уейс – Філадельфія, та третє покоління Українських нащадків Джонатан Кемел – Чикаго, Гай Сайен – Єрусалим, Елліот Сузел – Вашингтон, Тамир Сузел – Тель – Авів, Зак Сузел – Нью Йорк.

   Присутні в музеї відвідувачі з великим інтересом прослухали виступ ведучого – Петра Хомича, який розповів про долю людську як нерозгадану тайну життя. З великою увагою присутні слухали також виступ Хаїма Кемелмехера який майже сімдесят років не був в Україні, а свій виступ з великим задоволенням висловлював на українській мові. Він розповів про дитячі роки в Україні та про участь у партизанському русі. Завершення дійства відбулося зворушливим акордом, коли Хаїм виконав три українські народні пісні, а зал стоячи аплодував виконавцю.

   Українська держава вважає, що трагічна доля українського єврейства є невід'ємною частиною української історії. Виявлено 530 міст, де відбувалися масові знищення євреїв. Загинуло від півтора до трьох мільйонів людей. Жорстокість нацистів відчули не лише євреї, але й інші народи України – українці, роми, поляки, чехи, росіяни...

   На мою думку такий захід виховує почуття патріотизму, шанобливого ставлення до батьків, дітей війни, у яких було вкрадене дитинство, до пам`ятників та обелісків тих, хто ціною власного життя боровся з німецькими загарбниками. Цей захід надав можливість установити той зв'язок поколінь ветеранів із молоддю, який так необхідний для нашого спільного майбутнього.

   Саме тому, було вирішено презентувати на четвертому Всеукраїнському музейному фестивалі цей проект. З української сторони презентацію проводив Хомич Петро Микитович – директор Маневицького краєзнавчого музею, а від українських нащадків житель штату Денвер США – Джойл Сузел. 

   Хоч сучасну молодь більше цікавлять споживацькі інтереси, ми в свою чергу головним завданням ставили духовне спілкування, виховання в молоді високих моральних якостей, патріотизму на прикладах одвічних цінностей минулого. Тому неоціненними є спогади тих, хто пережив те лихоліття, для підростаючого покоління.

Директор Маневицького краєзнавчого музею                 П.М.Хомич

Категорія: Маневицький краєзнавчий музей | Переглядів: 879 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/6
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]