Головна » 2015 » October » 16 » За волю України – з болем і любов’ю
11:08
За волю України – з болем і любов’ю
За волю України – з болем і любов’ю

   Напередодні християнського свята Покрови Пресвятої Богородиці, Дня утворення Української Повстанської Армії та Дня українського козацтва у Любомльському краєзнавчому музеї відбувся патріотично-мистецький захід «В єдності – сила народу! Боже, нам єдність подай!». 14-го жовтня вперше цьогоріч відзначаємо День захисника України.

   У залі музею зібралися усі ті, хто шанує минуле свого народу і прагне до справжнього відродження національної самосвідомості та споконвічних традицій українства. Найважливішими гостями були – майбутнє нашої держави, зовсім юний її цвіт – учні 11-го класу районної гімназії ім. Н. Ужвій разом із учителем історії Наталією Котович. Серед запрошених і активних учасників заходу – голова Любомльської районної ради Микола Сушик, громадський діяч і активіст, учасник Революції Гідності на Майдану 2004 року Захар Сокольв’як, керівник волонтерської організації – Андрій Дем’янчук, працівники районної бібліотеки, журналісти місцевих ЗМІ, вчителі, інші представники громадськості.

   Науковий працівник музею Юлія Хвас розповіла про особливості світосприйняття українців на прикладі їхнього первісного ставлення до святкування Покрови, про особливу пошану до Богоматері запорізьких козаків і як покровительку і заступницю Української Повстанської Армії. А також – про історичні події, які передували тому моменту, коли День Покрови став Днем УПА. Звучали повстанські вірші та переглядались пісенні композиції на теми боротьби українських вояків з поневолювачами.

   Особливо душевно сприйняли глядачі відео-кліпи пісень «Поліська повстанка» на слова і музику Ірини Баковецької, де звеличується факт жіночого змагання з долею, та «Нас весна не там зустріла» на щемливі і пронизливі слова Йосипа Струцюка, де сюжети про повстанський рух періоду Другої світової війни переплітаються із кривавими подіями на Майдані Гідності у Києві.

   Старший науковий співробітник музею Юрій Фініковський розказав про виникнення і діяльність загонів УПА у різних регіонах України, зокрема на Волині і в Любомльському районі. Він провів першу екскурсію за новою виставкою у музеї, присвяченою 73-ій річниці утворення УПА, оповідаючи різні маловідомі факти з життя воїнів-повстанців, вихідців із нашого району.

   Сподіваємось, кожен, хто відвідає виставку, присвячену кривавим подіям минувшини і постатям, які воювали в Українській Повстанській Армії освіжить пам'ять про трагічну долю, але й велику славу багатостраждальної української землі.

Джерело: Любомльський краєзнавчий музей

Категорія: Любомльський краєзнавчий музей | Переглядів: 850 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/4
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]