Головна » 2018 » August » 28 » «За Україну, за її волю!»
18:30
«За Україну, за її волю!»
«За Україну, за її волю!»

У Торчинському історичному музеї імені Григорія Гуртового презентовано виставку «За Україну, за її волю!», присвячену 27-ій річниці відновлення незалежності України та 100-річчю відродження української державності у ХХ ст.

У матеріалах тематичної виставки розповідається про вихідців з Луцького району та осіб, пов’язаних з Луччиною, які брали участь у боротьбі за українську державність, самостійність і соборність, починаючи від Української революції 1917 – 1921 рр. і до сьогоднішнього дня. Є цікаві дані про борців за незалежну Українську Народну Республіку Миколу Ковальського (з Баєва), Миколу Куликівського (з Торчина), Остапа Гаврилюка (з Ботина) та інших. Період 1930 – 1950–х років представлений крізь призму біографії Юлія Головацького з Боратина (Веселого) – активного учасника національно-визвольної боротьби цього часу, політв’язня. Дисидентський рух репрезентується головним чином подіями життєвого шляху уродженця с. Ратнева Артема Юскевича. Відтворюється діяльність місцевого осередку Народного Руху України. Окремим блоком подані світлини мешканців селища Торчин, нинішніх захисників української державності та незалежності, які брали і беруть участь у бойових діях проти російської агресії на сході України.

Ознайомитися з виставкою на тематичний захід завітали мешканці м. Луцька, селища Торчина і села Буяні. Ведучі, якими були автор цієї замітки і науковий співробітник музею Алла Сахнюк, зробили короткі екскурси в історичні події, повідомили про кожного з діячів. Цікавими були виступи гостей, зокрема дружини Юлія Головацького Галини Петрівни і доньки Юнони, які подарували для музею журнал «Перевал» зі статтею-спогадом Юлія Миколайовича під назвою «Бочка». Про свою участь у Народному Русі України розповів торчинець Віталій Добош, продемонструвавши також принесену з домашньої бібліотеки книгу В.Чорновола «Якщо не я, то хто ж?..» з підписом автора.

Насамкінець учасники заходу хвилиною мовчання віддали шану борцям різних поколінь, які поклали голови у змаганні за незалежність і соборність нашої держави, а також молилися словами духовного гімну України за перемогу над ворогом на Донбасі і в Криму.

Виставку «За Україну, за її волю!» можна оглянути до початку жовтня. Запрошуємо всіх охочих!

Олександр Мельник,
директор ТНІМ ім. Г.О.Гуртового

Категорія: Торчинський народний історичний музей імені Григорія Гуртового | Переглядів: 643 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 4.7/3
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]