Головна » 2021 » August » 15 » З колекції Волинського краєзнавчого музею: свійчівський костюм
12:10
З колекції Волинського краєзнавчого музею: свійчівський костюм
З колекції Волинського краєзнавчого музею: свійчівський костюм

Історія одного костюма, що став унікальним експонатом Волинського краєзнавчого музею, опублікована на сторінках газети «Слово правди» завдяки фаховій допомозі кандидатки історичних наук, завідувачки відділу етнографії та народних промислів Волині музею Людмили Мірошниченко-Гусак:

У серпні 2002 року під час етнографічної експедиції під назвою «По Турії» наукові співробітники відділу етнографії та народних промислів Волинського краєзнавчого музею отримали безцінний подарунок від жительки села Свійчів Софії Вавринюк. Жінка передала у фонди музею цілісний традиційний дівочий костюм, що берегла як родинну реліквію та пам’ять про свою маму – Наталію Дубінчук (1922 р.н.), яка його створила власноруч.  Відтоді він є окрасою музейної колекції традиційного вбрання, експонується на різноманітних виставках, представляючи народне мистецтво волинського краю.

«Дівочий костюм, що походить із села Свійчів, складається з чотирьох компонентів. Сорочка пошита з тонкого фабричного полотна, оздоблена на рукавах, манжетах та відкладному комірці вишивкою техніками «хрестик», «художня гладь» та змережувальними швами. Оксамитова темно-червона спідниця розшита по низу бісером. Теж оксамитова корсетка чорного кольору, з «язичками» по низу, розшита рослинним візерунком, виконаним художньою гладдю та стебловим швом. А фартушок з тонкої фабричної тканини по низу вишитий гілочками квітів, розширеними та оздобленими вишивкою торочками, фабричним мереживом», – розповіла завідувачка відділу етнографії Волинського краєзнавчого музею Людмила Мірошниченко-Гусак. Вона зазначила, що для музею загалом є рідкістю надходження усіх складових вбрання, як цілісного комплекту, створеного однією майстринею, адже азвичай передають окремі речі, приміром, лише сорочку чи спідницю. Тому передача цього святкового дівочого вбрання є справжньою удачею не лише для музейних співробітників а й для дослідників культурної спадщини, бо дозволяє побачити цілісний гармонійний образ без компіляцій.

Крім того, пані Людмила повідомила, що у 2005 році луцька художниця Галина Івашків разом з науковою співробітницею музею Наталією Гатальською включили свійчівський костюм до набору карток з текстами «Поетика волинського вбрання. Науково-художня реконструкція». Сьогодні це видання відоме багатьом дослідникам та поціновувачам народної культури українців, широко використовується у інтернет-мережі на різних сайтах. Також детальна інформація про сорочку з цього костюма міститься у каталозі «Традиційні жіночі сорочки Волині і Західного Полісся кінця ХІХ–ХХ ст. Збірка Волинського краєзнавчого музею», що вийшов друком у 2013 році і є у вільному доступі на сторінці електронної бібліотеки «Культура України». А усіх охочих на власні очі побачити рідкісний експонат, запрошують до Волинського краєзнавчого музею.

Категорія: Волинський краєзнавчий музей | Переглядів: 260 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 4.0/3
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]