Головна » 2021 » August » 16 » З колекції Ковельського музею: макітра
10:40
З колекції Ковельського музею: макітра
З колекції Ковельського музею: макітра

Макітра – один з найбільш уживаних видів глиняного посуду українців. У господарстві вони практично незамінні, оскільки мають широку сферу застосування і міцно пов’язані з традиційною кулінарією.

Макітра, передана у Ковельський історичний музей, використовувалась родиною Наталі Клинової, уродженки села Облапи, а нині мешканки Ковеля.

Посуд виготовлений із випаленої червоної глини із випуклою полив’яною поверхнею ( щоб менше вбирався жир і було легше мити ), з розхиленими бічними стінками, що звужуючись донизу, переходять у плоске дно (діаметр – 11,5 см), потовщеними і вигнутими назовні вінцями і об’ємом менше 3-х літрів.

Дану макітру використовували для тушкування та запікання м’яса, овочів (картоплі, капусти, буряків, гарбуза тощо). Часто такий посуд використовували для зберігання та подавання до столу вареників, гречаників, каші, картоплі, капусти, млинців, голубців та інших страв.

Слово «макітра» вочевидь походить від сполучення «мак терти», бо здавна у ній перетирали мак для різдвяної куті чи подрібнення інших харчових продуктів. Зазвичай, мак для різдвяної куті перетирав чоловік, батько родини, водночас читаючи молитву.

З макітрою після весілля ходили на «пироги» в гості до батьків нареченої. Протягом усього шляху старостиха танцювала танець з прикрашеною і наповненою пирогами макітрою. З тою ж макітрою, теж наповненою пирогами, які напекла мати нареченої для молодих і сватів, після обіду гості поверталися назад.

Що не кажіть, а макітра таки чарівна посудина! Недаремно її ототожнюють з людською головою. Колись під макітру стригли чоловіків. А скільки відомих висловів пов’язаних з цим посудом:
- макітра добре варить ( кажуть про розумну, кмітливу і розсудливу людину);
- розгубити обручі від макітри ( втратити здатність правильно мислити);
- мати порожню макітру (про нерозумних);
- змакітрити (зрозуміти, втямити, зметикувати);
- голова замакітрилася (запаморочилася);
- вертиться як макогін по макітрі ( непосидючий, гіперактивний);
-не шукай у макітрі горошину ( не будь дріб’язковим).

Сьогодні традиційний глиняний посуд знову у тренді і є досить популярним, особливо макітра. Приготовлені у ній страви традиційної української кухні однозначно виходять більш вишуканими.

У музей експонат передала Олена Ткачук, за що їй велике спасибі!

Мирослава Мороз,
головний зберігач фондів Ковельського історичного музею

Категорія: Ковельський історичний музей | Переглядів: 235 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]