Головна » 2013 » September » 27 » Вшанували пам’ять великого математика.
16:48
Вшанували пам’ять великого математика.
Вшанували пам’ять великого математика.
Сьогодні виповнюється 121 рік від дня народження математика зі світовим ім’ям, славного сина своєї батьківщини, уродженця села Човниця Ківерцівського району Михайла Кравчука.
Вшанувати пам’ять про великого вченого, що прославив не лише наш район і Волинь, а й усю Україну, у його рідне село завітали заступник голови Ківерцівської районної державної адміністрації Людмила Федюк, заступник голови районної ради Андрій Киричук, Завітненський сільський голова Михайло Лук’янчук, вчителі математики та учні загальноосвітніх шкіл району. Вони поклали квіти до підніжжя пам’ятника та відвідали Зразковий музей імені М.Кравчука, що розташований у ЗОШ І-ІІ ст. села Човниця.



Традиційно у цей день, у загальноосвітній школі села Човниця проводиться олімпіада з математики серед школярів 5-6 класів.  Цьогоріч вона двадцять шоста. Представники влади та методист методкабінету районного відділу освіти райдержадміністрації Ганна Артисюк привітали школярів і побажали їм перемоги.



Довідково: Михайло Пилипович Кравчук – народився 27 версеня 1892 року у селі Човниця Ківерцівського району.
З 1929 року – український математик, академік АН УРСР. Доктор фізико-математичних наук, Професор Київського Політехнічного Інституту, вчитель Архипа Люльки – конструктора реактивних авіадвигунів та Сергія Корольова – конструктора радянських космічних кораблів, майбутнього академіка Володимира Челомея.
Учасник багатьох міжнародних математичних конгресів. Мав широкі контакти із світовою математичною громадськістю. Співавтор першого тритомного словника української математичної термінології. Наукові праці стосуються алгебри, математичного аналізу, диференціальних та інтегральних рівнянь, теорії функцій та інших розділів математики.
Михайло Кравчук – автор понад 180 наукових робіт, в тому числі більше десятка монографій з різних галузей математики. Його наукові результати дістали міжнародне визнання. Серед них і перший проект комп’ютера. Його методи особливо використовуються тепер у зв’язку з розвитком кібернетики.
Методи М.Кравчука використані в США, Японії та інших країнах при моделюванні кібернетичної техніки. Наукові праці М. Кравчука широко використовували американські автори першого у світі комп’ютера.
У студентські роки підтримував ідею національного відродження. Відвідував засідання студентського громадського об’єднання «Українська громада».
1937 року у республіканській пресі з’являються розгромні статті проти професора Михайла Кравчука. Його звинувачують у націоналізмі, шпигунстві, антирадянщині. У 1938 року М. Кравчука заарештували. Помер академік 9 березня 1942 на Колимі у віці 49 років.
Життєве кредо Михайла Кравчука: "Моя любов – Україна і математика”.
 
Категорія: Музей академіка Михайла Кравчука (с.Човниця Ківерцівського району) | Переглядів: 1174 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]