Головна » 2013 » Жовтень » 10 » Вони боролися за волю України (ВІДЕО).
21:38
Вони боролися за волю України (ВІДЕО).
Вони боролися за волю України (ВІДЕО).
10 жовтня у приміщенні Волинського краєзнавчого музею відбулася історична година „Вони боролися за волю України”, присвячена 71-ій річниці створення Української Повстанської Армії, 70-ій річниці існування Колківської республіки та 70-ій річниці бою в с. Новий Загорів.





1947 року Українська Головна Визвольна Рада обрала свято Покрови (14 жовтня) днем утворення військових частин ОУН-УПА. Насправді утворення УПА не відбулося в один день. Перші повстанські загони почали створюватися восени 1942 року, один з яких очолив Сергій Качинський. Деякий час окремо діяла інша УПА або „Поліська Січ”, де отаманом був Тарас Бульба-Боровець, яка з часом стала частиною Української Повстанської Армії. Ця дата є умовною, але стала символічною, оскільки в цей день українці відзначають і День козацтва, а УПА стала продовжувачем традицій українського війська.
На музейному заході було представлено фотодокументальну виставку про діяльність УПА на Волині в різні роки. Комплекс матеріалів висвітлює етапи створення, керівників, діяльність Української Повстанської Армії. Агітаційні матеріали, архівні документи та світлини ілюструють життя Колківської республіки – маленького містечка, що стало острівком свободи в період війни. Також ряд матеріалів присвячений бою між українськими повстанцями та німцями біля монастиря в с. Новий Загорів Локачинського району в 1943 році, діяльність організації Братства ветеранів ОУН-УПА Волинського краю імені Клима Савура.



Крім того, на виставці представлені роботи повстанського художника Ніла Хасевича та колекція конвертів з марками на повстанську тематику члена Волинського клубу філателістів Ігоря Гнатюка.
На захід були запрошені ветерани Братства ветеранів ОУН-УПА Волинського краю імені Клима Савура. Голова братства Василь Кушнір, письменниця Тетяна Байда та Антон Костюк безпосередньо поділилися спогадами про участь в повстанській боротьбі. Також ветерани  читали поезію та виконували повстанські пісні. Слухачами історичної години були учні Волинського ліцею з посиленою фізично-військовою підготовкою та вчителі-історики.









Гості заходу заслухали розповідь старшого наукового співробітника відділу новітньої історії Волинського краєзнавчого музею Сергія Лиса, який розповів про принципи утворення та особливості діяльності УПА на Волині.



Подарунком усім присутнім до свята став виступ учнів Луцької музичної школи № 1 імені Фридерика Шопена.



Категорія: Волинський краєзнавчий музей | Переглядів: 882 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]