Головна » 2017 » September » 6 » Волинський Фаберже подарував власні вироби Володимир-Волинському історичному музею
18:11
Волинський Фаберже подарував власні вироби Володимир-Волинському історичному музею
Волинський Фаберже подарував власні вироби Володимир-Волинському історичному музею

Анатолій Бойко – уродженець Тернопільщини, але вже багато років живе і працює у місті Володимирі-Волинському, яке стало для нього рідним.

Нещодавно за сприяння мера Володимира-Волинського Петра Саганюка у місті відкрилася майстерня цього народного умільця, у ній він навчатиме своїх учнів, там же експонуються для огляду творіння талановитого митця.

Анатолій Бойко має фах різьбяра по дереву, навчався у м.Дубно, але працює у більше, ніж 12 техніках: він малює картини, різьбить по дереву, робить ляльки-мотанки, виготовляє вироби з коріння сосни і інших дерев, творить вироби зі скла, вишиває тощо.

Проте, славу принесли йому вироби із яєчної шкарлупи, яку він оздоблює дорогоцінними металами, вирізає унікальні візерунки і тоді звичайні перепелині, курячі і страусині яйця стають справжніми шедеврами. Така ювелірна робота викликає захоплення і подив !

У 2014 році виставка робіт Анатолія Бойка презентувалася у Верховній Раді України, там його ім'я внесли до Книги рекордів України. Митець подарував декороване яйце Марині Порошенко, яка запевнила, що воно стоятиме на столі у Президента України Петра Порошенка. Знаходяться люди, які купують ці диво-яйця і пан Анатолій пожертвував кошти, виручені від їх продажу, аби лікувати воїнів АТО, бо й сам знає як їм непросто: проходячи строкову службу у Нагірному Карабасі, отримав інвалідність, але намагається боротися з недугою і в цьому йому допомагає творчість.

Ім'я Анатолія Бойка внесено до Всесвітньої спільноти майстрів виробів із яєчної шкарлупи, а його вироби назавжди прикрашають експозицію Всесвітнього музею виробів з яєчної шкарлупи , який знаходиться в м. Сеулі (Корея). Анатолій – єдиний майстер з України, вироби якого представлені у згаданому музеї.

Приємно, що одна з перших виставок пана Анатолія відбулася у Володимир-Волинському історичному музеї. Нещодавно волинський Фаберже (так охрестили його журналісти) подарував музею рідного міста декілька своїх виробів – декоровані курячі і страусині яйця, ляльку-мотанку, вироби зі скла, дерев'яну розписану ложку, вазу з природних матеріалів.

Ці чудові речі будуть довічно зберігатися у музеї, їх оглядатимуть українські і зарубіжні туристи, учні, студенти.

Колектив музею дякує Анатолію Бойку за подарунки і зичить йому доброго здоров'я, довголіття , сімейного благополуччя і творчого натхнення.

Богдан Янович,

науковий співробітник Володимир-Волинського історичного музею

На фото: Анатолій Бойко (праворуч) і Богдан Янович

Фото Олександра Стемковського

Категорія: Володимир-Волинський історичний музей | Переглядів: 1050 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]