Головна » 2019 » February » 14 » Виведенню обмеженого контингенту радянських військ з Афганістану – 30 років
15:26
Виведенню обмеженого контингенту радянських військ з Афганістану – 30 років
Виведенню обмеженого контингенту радянських військ з Афганістану – 30 років

Напередодні Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав, у Волинському краєзнавчому музеї відділ новітньої історії презентував виставку «Від Афганістану до Іраку: волиняни у військових конфліктах на території інших держав».

На відкриття завітали студентки і студенти Луцького кооперативного коледжу Львівської комерційної Академії. З проведеної їм першої екскурсії вони дізналися про участь волинян у військових конфліктах на теренах іноземних держав у часи СРСР та, вже за часів незалежної України, у миротворчих операціях під егідою ООН та НАТО. Головною ж темою була війна в Афганістані (1979–1989 рр.), через горнило якої пройшло близько 160 тис. українців. Цьогоріч, 15 лютого виповнюється 30 років від часу виведення радянського контингенту з цієї країни.

На виставці присутнім представили світлини волинян, які служили в Афганістані, їхні нагороди, зброя, статистичні дані, тогочасна афганська преса, книги. На окремому стенді – матеріали про миротворців, родом з Волині, які служили в Іраку, Конго тощо. Обговорено було різні військові епізоди, в ході тих збройних конфліктів, у яких брали участь українці на територіях інших держав. Українці на початку 1980-х штурмували (ще до американців у 2001 р.) укріплення Тора-Бора в Афганістані, рятували босняків у місті Жепа від етнічних чисток Армії Республіки Сербської (1995 р.), протистояли фундаменталістській Армії Магді в битві при іракському Ель-Куті (2004 р.), знищували табір бойовиків ісламістського угрупування ADF-NALU в Конго (2018 р.)…

Була висвітлена й участь ветеранів війни в Афганістані та колишніх миротворців у війні на сході України – і як волонтерів, і як військовослужбовців ЗС України. Наприкінці презентації до музею завітали ветерани війни в Афганістані та учасники АТО/ООС.

Виставка «Від Афганістану до Іраку: волиняни у військових конфліктах на території інших держав» буде працювати в дні роботи музею впродовж місяця.

Фото Л. Максимова

Категорія: Волинський краєзнавчий музей | Переглядів: 703 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]