Головна » 2018 » September » 23 » Виставку старовинної цегли презентували у Володимир-Волинському музеї
12:14
Виставку старовинної цегли презентували у Володимир-Волинському музеї
Виставку старовинної цегли презентували у Володимир-Волинському музеї

20 вересня у Володимир-Волинському історичному музеї відбулася презентація виставки старовинної цегли ХІІ–ХІХ ст. з фондів музею.

Цегла – це не лише будівельний матеріал, а предмет матеріальної культури людства, за допомогою якого можна вивчати минуле рідного краю. Археологічні розкопки підтверджують, що цегла використовувалася у будівництві вже у 4 тис. до н.е. (Стародавня Месопотамія, Вавилон тощо). На українські землі цегляне будівництво приходить разом з християнством із Візантії у Х ст.

На виставці експонується цегла-плінфа ХІІ ст., яка використовувалася при будівництві Собору Успіння Пресвятої Богородиці у м. Володимирі-Волинському, середньовічна цегла ХV–ХІХ ст., цегла ХVІІ–ХІХ ст. На окремих цеглинах зображено знак, який нагадує тризуб, а також помітні відбитки лап тварин і птахів.

Про історію Володимир-Волинського цегельного заводу розповів його колишній директор Микола Хільчук. Микола Федорович, котрому минуло 87 років, розказав про те, як формується цегла і якою важкою і благородною є робота працівників цегельні.

Мешканка м. Володимира-Волинського Антоніна Солодуха показала стару світлину з родинного архіву, де зображений її прадід і повідала про те, що він брав участь у будівництві церкви Св. Юрія у Володимирі.

З цікавістю слухали розповіді музейних працівників, Миколи Федоровича та Антоніни Володимирівни учні 7 класу міської гімназії ім. Олександра Цинкаловського разом з класним керівником Оленою Бондарук.

Насамкінець Микола Хільчук побажав учням любити Україну і бути патріотами рідного краю.

Джерело: Володимир-Волинський історичний музей

Категорія: Володимир-Волинський історичний музей | Переглядів: 474 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 3.0/2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]