Головна » 2018 » August » 13 » Виставку старовинних хоругв відкрили у Володимир-Волинському музеї
12:50
Виставку старовинних хоругв відкрили у Володимир-Волинському музеї
Виставку старовинних хоругв відкрили у Володимир-Волинському музеї

10 серпня у Володимир-Волинському історичному музеї відбулася презентація виставки «Волинська хоругва ХІХ – початку ХХ століть». На ній представлено 12 хоругв з фондів музею і хоругви передані з церкви Пресвятої Покрови села Бобичі Володимир-Волинського району.

Серед хоругв – святині, які презентують різні сюжети з Біблії та життя Православної церкви, зокрема «Благовіщення Марії», «Успіння Пресвятої Богородиці», «Святий Микола», «Воскресіння Христове», «Христос у терновому вінку» та ін.

У 2012 році наукові співробітники Володимир-Волинського історичного музею побували в експедиції у селі Бобичі. Настоятель місцевого храму отець Юрій Хавура разом з парафіянами передав у фонди музею хоругви із згаданого храму, вік багатьох з цих святинь перевищує 100 років.

На презентації виступили директор музею Володимир Стемковський, провідна наукова співробітниця музею Олена Черенюк, о.Юрій Хавура і о.Микола Рижук, які говорили про високу духовну та історичну цінність цих реліквій.

Історія хоругв сягає ще часів Київської Русі. В той час кожен князь, який перемагав певне місто встановлював на його стіні чи воротах свою хоругву. Використовували хоругви і запорізькі козаки. У православ'ї на хоругвах зображують Ісуса Христа, Діву Марію, святих.

Виставка буде відкрита для огляду впродовж місяця. Завітайте!

Богдан Янович,
науковий співробітник Володимир-Волинського історичного музею

Категорія: Володимир-Волинський історичний музей | Переглядів: 496 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]