Головна » 2019 » February » 8 » Виставковий проект «Музейники» у Волинському краєзнавчому музеї
11:39
Виставковий проект «Музейники» у Волинському краєзнавчому музеї
Виставковий проект «Музейники» у Волинському краєзнавчому музеї

До 90-річчя Волинського краєзнавчого музею пропонуємо волинянам і гостям Луцька виставковий проект «Музейники». В основу наукової концепції проекту покладена ідея показати через особистість професіонала-музейника складність і багатогранність праці музейного працівника, діяльність музею. Його місце в житті громади.

Часто музей асоціюється лише з музейною експозицією та екскурсією, які презентують готовий продукт для відвідувача. У проекті хочемо поговорити дещо про інше, зокрема про складність професії музейного працівника, різні форми музейної роботи. Спробуємо пояснити як функціонує музей? Як створюється музейна експозиція? Наскільки це трудомісткий процес, що складається з багатьох творчих та робочих моментів. Через особистість музейника пропонуємо заглянути на музейну кухню.

У рамках проекту буде створено ряд фотодокументальних виставок та онлайн експозицій про людей, які внесли свій вклад у формування, вивчення та популяризацію музейних колекцій, збереження пам’яток історії та культури Волині. Щомісячно впродовж року представимо одну з виставок. Залишаючи інтригу, не розкриваємо імен наших героїв, озвучимо лише робочі назви майбутніх експозицій: «Три роки у Волинському музеї»; «Директор з майбутнього»; «Мистецьке кредо і музейне подвижництво»; «Найбагатша людина Волині»; «Екскурсовод від Бога»; «З неї починалась музейна реставрація на Волині»; «Віра для Лесі»; «Козак, політик і музейник», «Він подарував Луцьку музей»; «Музейна молодь: яка вона?».

Нині в музеї функціонує перша виставка «Півстоліття у музеї», створена в рамках проекту. Вона присвячена Тетяні Андреєвій (1928–2005) – справжній подвижниці музейної справи.

Півстоліття пропрацювала Тетяна Петрівна у Волинському краєзнавчому музеї, з них майже півтора десятка років заступником директора по науковій роботі. У своїх спогадах вона писала: «Вдячна долі, що роки роботи були присвячені розвитку музейної справи у Волинській області, чому віддаю свій досвід і знання».

50 років – це значний відрізок, як людського життя, так й історії закладу. Фотографії та документи, представлені на виставці, через життя і діяльність Тетяни Андреєвої розкривають історію Волинського краєзнавчого музею з кінця 1950-х і до початку 2000-х років.

За час роботи в музеї (1954–2005 рр.) під керівництвом Тетяни Петрівни було розширено мережу музейних закладів Волинської області, удосконалено їх структуру, створено нові експозиції. Були відкриті Володимир-Волинський, Ковельський та Кортеліський історичні, Любомльський і Маневицький краєзнавчі музеї, картинна галерея в Луцьку відділи Волинського краєзнавчого музею, ціла низка музейних закладів на громадських засадах, двічі перебудовано експозицію Колодяжненського літературно-меморіального музею Лесі Українки, створено три нові експозиції Волинського краєзнавчого музею.

Зустріч делегації. Луцьк. Залізничний вокзал. Поч. 1970-их

Працівники Волинського краєзнавчого музею. 1980-ті

У її долі музейника були різні ситуації – трагічні й кумедні, окремі з них вимагали громадянської мужності. Один з випадків стосується Художнього музею в Луцьку. Відомо, що перлиною його збірки – є колекція західноєвропейського мистецтва з Олицького замку Радзивілів, передана до фондів у 1940 році. У 1957 році частина колекції була реставрована у Київських художніх майстернях, а у 1960 році у Волинському краєзнавчому музеї відкрилась перша художня експозиція, яка у 1973 році перемістилась у Луцький замок, де розмістилась картинна галерея, тепер Художній музей.

Однак Художнього музею у Луцьку могло б і не бути. Наприкінці 1950-х років колекцію мали забрати до Львівської картинної галереї згідно відповідного наказу Міністерства культури УРСР. Тетяна Петрівна, яка завжди була законослухняним громадянином і бездоганним працівником, наказу міністра не виконала.

17 серпня 1985 року було відкрито нову експозицію Волинського краєзнавчого музею, створену під керівництвом Тетяни Андреєвої. Кількість експонатів у музеї досягла 100 тисяч одиниць збереження. Музей приймав більше 100 тисяч відвідувачів у рік. За досягнуті успіхи у роботі у 1986 році Волинський краєзнавчий музей було переведено з третьої у вищу – другу категорію.

В останнє десятиліття свого життя Тетяна Петрівна займалась вивченням життя і творчості Лесі Українки і Олени Пчілки, краєзнавців, природодослідників Волині, була новатором у створенні перших виставок, присвячених Олені Пчілці «Світло добра і любові» (1990 р.), «Олена Пчілка. Сторінки життя і творчості» (1999 р.), Ользі Косач-Кривинюк «Берегиня родинної пам’яті», видатному українському природознавцю П.А.Тутковському. Науково-дослідницька, збиральницька робота вилилась у наукові публікації в періодичних виданнях і наукових збірниках.

Для багатьох музейників вона була наставником, другом, порадником. Інтелігентна, добра, красива і разом з тим скрупульозна і вимоглива в роботі заслужено користувалась авторитетом і повагою серед колег. Півстолітню працю Тетяни Андреєвої нині продовжують музейні працівники Волині. Саме вони висловили ідею заснування обласної Премії імені Тетяни Андреєвої в галузі музейництва і пам’яткоохоронної справи. Проект положення про Премію подано до Волинської обласної державної адміністрації. Чекаємо відповіді.

Євгенія Ковальчук,
заступник директора з наукової роботи
Волинського краєзнавчого музею,
кандидат історичних наук

Категорія: Волинський краєзнавчий музей | Переглядів: 439 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 4.0/4
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]