Головна » 2014 » October » 13 » ВИСТАВКА І ТЕМАТИЧНІ ЕКСКУРСІЇ ДО ДНЯ УКРАЇНСЬКОГО КОЗАЦТВА.
12:48
ВИСТАВКА І ТЕМАТИЧНІ ЕКСКУРСІЇ ДО ДНЯ УКРАЇНСЬКОГО КОЗАЦТВА.
ВИСТАВКА І ТЕМАТИЧНІ ЕКСКУРСІЇ ДО ДНЯ УКРАЇНСЬКОГО КОЗАЦТВА.

   В Іваничівському історичному музеї напередодні свята Покрови та Дня українського козацтва відкрито виставку під назвою «Козацтво вкраїнське – звитяги святе джерело».

   В багатовіковій історії України козацтво посідає важливе місце. Це нова сила українського народу, найцікавіше історичне явище, що знаменувало відродження української держави. Матеріали експозиції знайомлять відвідувачів з основними етапами розвитку козацтва, яке пройшло складний і суперечливий шлях, створення Запорізької Січі, Хмельниччини. Окремий стенд присвячений гетьманам України, життя і діяльність яких пов’язані з Волинню.

   На виставці представлені також місцеві матеріали. Іваничівський край хранить чимало історичних пам’яток, пов’язаних з добою козацтва. Це урочище «Прощаниця», що знаходиться у Завидівському лісі. Як відродження та продовження козацьких традицій щорічно з 1997 року у травні місяці тут проводять свої збори молоді козаки Волині.

   У районі сіл Тишковичі і Стара Лішня відомий історик О.М.Цинкаловський ще у 20-х роках минулого століття виявив сліди валів козацького фільварку Черняків. Кілька поколінь цієї династії пов’язали своє життя з козацтвом. У Тишковичах обозний Полтавського полку Григорій Черняк побудував Іоанно-Зачаттівську церкву та дзвіницю, яка збереглася до наших часів і є визначною пам’яткою архітектури місцевого значення.

   У селі Грушів є давнє козацьке поховання на кладовищі і церква Різдва Пресвятої Богородиці, побудована 1803 року.

   В Низкиничах у родовому маєтку народився і був похований відомий державний і політичний діяч та дипломат з козацької доби в історії України Адам Григорович Кисіль. Він був фундатором Успенської церкви та монастиря, які збереглися до наших днів.

   Козацька могила з курганом збереглася і на околиці Іванич в напрямку села Древині.

   На виставці представлені матеріали пошукових досліджень, що провели члени краєзнавчих гуртків при школах району і Будинку дитячої та юнацької творчості.

   Особливий інтерес у відвідувачів викликає колекція козацьких люльок, представлених з фондів Іваничівського історичного музею та народознавчої світлиці Іваничівської спеціальної загальноосвітньої школи-інтернат.

Лариса Куль,

директор Іваничівського історичного музею

Категорія: Іваничівський народний історичний музей | Переглядів: 1043 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]