Головна » 2015 » October » 2 » Відкриття виставки у Затурцівському меморіальному музеї В'ячеслав Липинського
11:20
Відкриття виставки у Затурцівському меморіальному музеї В'ячеслав Липинського
Відкриття виставки у Затурцівському меморіальному музеї В'ячеслав Липинського

    В останній теплий вересневий день до меморіального музею В'ячеслава Липинського завітали гості на відкриття виставки “Квіти за тином. Рослини в побуті та звичаєво-обрядовій культурі волинян”. Учні Затурцівської школи І-ІІІ ступеня імені В.К.Липинського, педагоги, сільські пенсіонери зацікавлено оглядали експонати, розміщені у просторій конференц-залі. Адже тематика запропонованої виставки стосується кожної людини, бо рослини присутні у побуті і традиціях волинян з давнини. Влітку квіти цвітуть біля хати, а взимку “розквітають” на рушниках, скатертинах, сорочках... Квітуча рослинність використовується в різноманітних календарних та родинно-побутових обрядах: під час Зелених свят, Купала, Маковія, Спаса, обжинок; на хрестинах, заручинах, весіллі.

    На виставці експонуються старі весільні фотографії та сучасні фото юних затурчан на фоні мальовничих куточків місцевих садиб і столичних квіткових композицій, науково-популярна література та періодичні видання відповідної тематики, зразки декоративно-ужиткового мистецтва з використанням рослинних орнаментів, твори живопису, а також різноманітні обрядові атрибути, основу яких складають квіти. Особливо цінними є матеріали виставки, що пов'язані з родиною Липинських.

    Відвідувачам було проведено цікаву екскурсію по виставці. Провідний науковий співробітник Затурцівського меморіального музею В'ячеслав Липинського Наталія Гатальська розповіла про використання квітів під час весільних обрядів та запропонувала створити в Затурцях клуб квітникарів-аматорів. Євгенія Марченко — вчитель біології — поділилася своїми спогадами про закладення і догляд шкільних квітників та науково-дослідних ділянок. Фахівець з ландшафтного озеленення Наталія Мацібора розповіла про свій досвід вирощування саджанців декоративних дерев і кущів та особливості їх догляду в наших кліматичних умовах. А просвітянка Оксана Поплавська внесла пропозицію організовувати толоки з метою озеленення центру рідного села.

    Виставка буде функціонувати протягом жовтня.

Віра Чопко,

молодший науковий співробітник музею

Категорія: Затурцівський меморіальний музей В.Липинського | Переглядів: 851 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]