Головна » 2014 » October » 17 » Відбулася міжнародна наукова конференція „Волинська ікона: дослідження та реставрація”.
22:00
Відбулася міжнародна наукова конференція „Волинська ікона: дослідження та реставрація”.
Відбулася міжнародна наукова конференція „Волинська ікона: дослідження та реставрація”.

   16-17 жовтня 2014 року у Волинському краєзнавчому музеї та на базі його відділу – Музею волинської ікони, відбулася ХХІ міжнародна наукова конференція «Волинська ікона: дослідження та реставрація», присвячена 110-ій річниці від дня народження відомого українського мистецтвознавця Павла Жолтовського.

   До Луцька приїхали 36 вчених, мистецтвознавців, істориків, музейних працівників та реставраторів з України, Росії, Білорусії та Польщі. Вийшов друком ілюстрований науковий збірник «Волинська ікона: дослідження та реставрація».

   У перший день роботи конференції були проведені пленарне та секційні засідання, на яких учасники поділилися своїми науковими здобутками у вивченні і реставрації пам’яток сакрального мистецтва історичної Волині. Видавець Олександр Савчук представив дві фундаментальні праці відомих дослідників української сакральної дерев’яної архітектури Михайла Драгана «Українські деревляні церкви. Генеза і розвій форм» та Стефана Таранущенка «Дерев’яна монументальна архітектура Лівобережної України», які вийшли друком у Харкові 2014року. Директор Замосцького музею у Замосці (Польща) Анджей Урбанський презентував VI том «Замосцько-Волинських музейних зошитів», який присвячений вивченню історії та культури прикордонних територій Польщі та України.

   У Музеї волинської ікони гості побачили виставку «Нове життя давніх образів», на якій представлені ікони, царські врата та скульптура ХVI –XVIII ст., відреставровані у 2013-2014 роках реставраторами Києва, Львова і Луцька. По завершенню роботи для учасників конференції завідувач Художнього музею у Луцьку Зоя Навроцька провела екскурсію по новій експозиції.

   У другий день роботи відбулося виїзне засідання у Хмельницьку область. Учасники конференції ознайомилися з історико-культурною спадщиною м.Ізяслава та експозицією Ізяславського районного історико-краєзнавчого музею (директор Людмила Левицька).

   На батьківщині Павла Жолтовського у с.Мислятин їх гостинно зустріла директор загальноосвітньої школи Раїса Янкова, яка розповіла про життя шкільного колективу, показала естетично оформлені класні кімнати. Гості побували у шкільній краєзнавчій світлиці та ознайомились з матеріалами, які розповідають про життєвий і творчий щлях знаного земляка Павла Жолтовського.

   У теплій і щирій атмосфері пройшло відкриття меморіальної дошки Павлу Жолтовському, у якому взяли участь і виступили: син Павла Жолтовського -- Микола Жолтовський, голова районної ради Михайло Борисюк, міський голова Ізяслава Валентин Паньковський, сільський голова Мислятина Іван Довбиш, директор Волинського краєзнавчого музею Анатолій Силюк.

   Конференція у Луцьку, меморіальна дошка у Мислятині, сучасні видання книг піонерів у дослідженні сакрального мистецтва України Стефана Таранущенка і Михайла Драгана стали даниною пам’яті вчителю і наставнику – Павлу Жолтовському.

Джерело: Музей волинської ікони

Категорія: Музей волинської ікони | Переглядів: 1006 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/4
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]