Головна » 2016 » October » 21 » Відбулася ХХІІІ міжнародна наукова конференція «Волинська ікона: дослідження та реставрація» (ФОТО, ВІДЕО)
19:39
Відбулася ХХІІІ міжнародна наукова конференція «Волинська ікона: дослідження та реставрація» (ФОТО, ВІДЕО)
Відбулася ХХІІІ міжнародна наукова конференція «Волинська ікона: дослідження та реставрація» (ФОТО, ВІДЕО)

19-20 жовтня 2016 року Волинський краєзнавчий музей на базі свого відділу – Музею волинської ікони, провів ХХІІІ міжнародну наукову конференцію «Волинська ікона: дослідження та реставрація».

У ХХІІІ міжнародній науковій конференції «Волинська ікона: дослідження та реставрація» зголосилися взяти участь 36 вчених, мистецтвознавців, істориків, музейних працівників та реставраторів з України, Росії, Білорусії та Польщі. Серед учасників конференції – науковці Національної академії образотворчого мистецтва та архітектури, з Інституту українознавства імені І. Крип’якевича та Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології ім. М. Т. Рильського НАН України, Харківської державної академії дизайну та мистецтв, Прикарпатського національного університету ім. Василя Стефаника, Національного музею у Львові імені Андрея Шептицького, Національних заповідників «Замки Тернопілля» та «Давній Галич», Калузького обласного художнього музею (Росія), Центру досліджень білоруського культури, мови та літератури НАН Білорусі (Білорусь), Національного науково-дослідного реставраційного центру України, його Львівської та Одеської філій та інші. Виданий науковий збірник матеріалів конференції, ілюстрований кольоровими світлинами, більшість яких публікується вперше. Серед матеріалів збірника – статті з дослідження іконографії волинського іконопису, техніко-технологічних характеристик волинських ікон та церковного різьблення, з історії церков Волині, каталоги збірок сакрального мистецтва музеїв України.

У перший день учасники конференції працювали у Волинському краєзнавчому музеї, де відбулося пленарне засідання. Науковцям представили ряд видань 2015–2016 рр., зокрема, друге доповнене видання «Музей волинської ікони» – видавничий дім «АДЕФ-Україна», Київ – 2016 р.

На завершення першого дня у Музеї волинської ікони відбулося відкриття виставки «Скарби землі Волинської. Пам’ятки сакрального мистецтва Волині XVII–XVIII ст. з колекції Національного художнього музею України» (м. Київ).

На виставці представлені найцінніші пам’ятки сакрального мистецтва Волині зі столичного музею, що походять з теренів історичної Волині: 26 ікон і 16 скульптурних зображень херувимів. Серед них: символічні композиції «Христос Виноградна Лоза», образи Чудотворної Почаївської ікони Богородиці, ікони Покрови Богородиці, Христа Вседержителя, Святого Миколая з житієм та ін. Ікони «Старозавітна Трійця» Волинського іконописця 1630 року та «Святі Володимир, Борис і Гліб» кін. XVII ст. для експонування на виставці зняті з постійної експозиції Національного художнього музею України. Виставка дає унікальну можливість дослідникам і пошановувачам давнього релігійного мистецтва побачити експонати, які були репрезентовані у багатьох наукових виданнях, але зазвичай більшість з них зберігаються у фондосховищі НХМУ. Виставка діятиме у Музеї волинської ікони до квітня 2017 року.

У другий день конференція продовжила роботу у Музеї волинської ікони, де її учасники обговорили питання необхідності комплексного вивчення пам'яток іконопису з дослідженням техніко-технологічних характеристик, проведенням мистецтвознавчого та історичного аналізу. Учасники конференції ознайомилися з пам’ятками волинського іконопису, декоративної різьби і скульптури, що поповнили експозицію музею у 2016 році.

Відео Волинської РДНТКУ

Фото Л. Максимова

Джерело: Музей волинської ікони

Категорія: Музей волинської ікони | Переглядів: 790 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 4.1/8
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]